IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Какво прави Байер за подобряване здравето и качеството на живот на пациентите?

В България има добър достъп до иновативни лекарствени продукти в сравнение с други държави от централна Европа, посочва Мария Луканова , Мениджър пазарен достъп, Байер България

11:47 | 11.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Какво прави Байер за подобряване здравето и качеството на живот на пациентите?

Мария Луканова , Мениджър пазарен достъп, Байер България

Какво прави Байер за подобряване здравето и качеството на живот на пациентите?

В нашето фармацевтично подразделение ние се концентрираме върху изследванията и разработването на иновативни лекарствени продукти и нови терапевтични подходи в области с висока медицинска нужда. Също така непрекъснато усъвършенстваме нашата гама от утвърдени продукти, надграждайки опита си от повече от 150 години във фармацевтичния бизнес.

Какъв е пътят за улесняване на достъпа до лекарства и иновации на българския пазар? Кои добри практики биха спомогнали за ускоряване на този процес?

Българските граждани имат добър достъп до иновативни лекарствени продукти в сравнение с другите страни от централна Европа. В същото време е важно да се отбележи, че процесът на навлизане на продуктите и осигуряване на заплащането им от НЗОК или МЗ преминава през множество етапи. В България се извършва пълна оценка на здравната технология, изисква се същата вече да е получила поне една положителна оценка от друга държава по същите критерии, като също така е задължително продуктът да е реимбурсиран и в поне пет други европейски държави. Смятам, че инициативата на ЕС за централизирано оценяване на техонологиите трябва да се подкрепи от нашата държава, защото това ще намали времето за оценка и ще елиминира дублирането на работа. Друг акцент в областта на достъпа трябва да се постави върху повишаване на нивото на заплащане от страна на НЗОК за лекарствени продукти, защото, според доклада на Световната банка, българските граждани имат най-високо ниво на доплащане по този показател от всички държави в ЕС, като средно за нашата страна този процент е над 50% (като в същото време цените на лекарствените продукти в България се сравняват с най-ниските за същите продукти в другите страни членки). Специално внимание трябва да се отдели на доплащането за лекарствени продукти за хронични заболявания, като трябва да се работи в посока пълното им покриване от страна на заплащаща институция.

В кои терапевтични области са насочени усилията на компанията?

Байер предлага терапии в областите кардиология, офталмология, хематология, онкология и женско здраве. Усилията ни в грижата за пациенти със сърдечно-съдовите заболявания са от десетилетия и продължаваме да разработваме иновативни продукти в тази област. Понастоящем Байер предлага на пазара лекарствени продукти за лечения на рак на дебелото черво, гастроинтестинални тумори, рак на черния дроб, бъбречен карцином и рак на щитовидната жлеза. Всички гореизброени терапии са достъпни за българските пациенти. Предстои предлагането на възможност за лечение на пациенти с рак на простатата, която се надяваме да бъде достъпна в нашата страна от 2022 година. В офталмологията Байер предлага единствената реимбурсирана в България терапия за дегенерация на макулата, свързана с възрастта и диабетен макулен едем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още