IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КС: Проследяването на телефоните на карантинираните е незаконно

Възможно е да бъде събрана чувствителна информация за начина на живот, политическите и други предпочитания на субекта на данни, посочват съдиите

18:55 | 17.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Проследяването на телефоните на хора, които не спазват задължителна карантина, е обявено от Конституционния съд за противоречащо на Конституцията. Решението е прието с 10 гласа, а на особено мнение са били съдиите Павлина Панова и Анастас Анастасов.

Съдът беше сезиран от 63 народни представители от БСП, според които подобни текстове крият опасност от масово проследяване на голям брой хора.

Контролът чрез мобилно устройство беше въведен през април с промяна в Закона за електронните съобщения (ЗЕС). Мoбилнитe oпeрaтoри и дocтaвчицитe нa интeрнeт пък бяха зaдължeни дa прeдocтaвят нa МВР инфoрмaция зa мecтoпoлoжeниeтo нa пocтaвeнитe пoд дoмaшнa кaрaнтинa или хocпитaлизирaни зaрaди СОVID-19, чрeз идeнтификaтoритe им нa пoлзвaнитe клeтки oт уcтрoйcтвaтa нa тeхнитe клиeнти или т. нaр. трaфични дaнни.

"Чрез предвидения с атакуваната уредба (свързана с чл. 61 и чл.215 ЗЗ) пряк и незабавен достъп до трафичните данни по чл. 251б, ал. 1, т. 6 ЗЕС, чиито оператори са длъжни да съхраняват в продължение на шест месеца, дори да не се разкрива съдържанието на комуникацията, е възможно да бъде събрана чувствителна информация за начина на живот, навиците, придвижването, интересите, политическите и други предпочитания на субекта на данни. Посредством филтриране и анализ на тези данни могат да бъдат изградени сравнително точни профили за консуматорските, културните и политическите предпочитания на отделния индивид или групи хора. Тъй като въведеният с оспорения нормен комплекс в ЗЕС режим на запазване и достъп до трафични данни по чл. 251б, ал. 1, т. 6 по своя характер и същност представлява намеса в личното пространство на гражданите, то гарантираната в чл. 32, ал. 1 от Конституцията неприкосновеност на личния живот служи като критерий за оценка на конституционосъобразността на атакуваните разпоредби", посочват от Конституционният съд.

Конституционният съд уважи искането на левицата, че службите нямат право да следят телефоните на карантинираните, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Конституционният съд беше сезиран от депутати от БСП, че с промените, които ще продължават да действат след края на извънредното положение, отварят врати за масово проследяване на хората и злоупотреби, припомнят от пресцентъра на левицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още