IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът очаква спад на инвестициите с над 20% за тази година

Прогнозите за 2021 г. са за намаление на вложенията в промишлеността с над 7% на годишна база, показва анкетата на НСИ

17:12 | 13.11.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Предприемачите в България очакват инвестициите през настоящата година да са с 20,9% по-малко в сравнение с предходната 2019 година. Това показва ивестиционната бизнес анкета на НСИ, проведена сред промишлените предприятия през октомври.

Според основните производствени групи най-голям относителен дял в инвестициите през 2020 г. се очаква да формира производството на стоки за междинно потребление (36,4%), следвано от енергетичните и свързаните с водата сектори (27,5%) и производството на недълготрайни потребителски стоки (18,2%).

По данни от бизнес анкетата прогнозите за 2021 г. са за намаление на обема на инвестициите в промишлеността със 7,6% спрямо 2020 г., като около 40% от предприятията не планират разходи за придобиване на дълготрайни активи през следващата година.

В структурата по основни производствени групировки енергетичните и свързаните с водата сектори формират най-голям относителен дял – 37,6%. След него се подреждат производството на стоки за междинно потребление и производството на недълготрайни потребителски стоки - съответно с 35,7 и 14,6%.

По направление на инвестициите през 2021 г. с най-голям дял се очаква да бъдат тези за увеличаване на производствения капацитет – 34,5% от общия стойностен обем на вложенията в промишлеността. На второ място, с 29,4% дял, са предвидените инвестиции за заместване на износеното оборудване, следвани от тези за опазване на околната среда, мерки за сигурност и други - с 19,7%, и за механизация или автоматизация на съществуващи производствени процеси и за въвеждане на нови производствени технологии - с 16,4%.

По отношение на факторите, които биха повлияли върху решенията на мениджърите за инвестиции през 2021 г., преобладават позитивните оценки на въздействие („стимулиращо“ или „много стимулиращо“) при „търсене на продукцията“, „финансови ресурси или очаквани печалби“ и „технически фактори“. При групата „други фактори“ 23,7% от анкетираните посочват влиянието им като „стимулиращо“, 27,5% отговарят, че факторът не оказва влияние, а 34,9% от тях се въздържат от оценка.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още