IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравният министър: Няма да се въвеждат нови противоепидемични мерки

Трябва да се осигурят зелени коридори на хората с хронични заболявания и за тези над 65-годишна възраст, подчерта Костадин Ангелов

21:30 | 05.11.20 г. 1
<p>
	Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.&nbsp;<em>Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС</em></p>

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС

Мерките, които действат в момента, работят и трябва да се спазват и контролират, като няма да се налагат нови мерки, заяви пред БНТ здравният министър Костадин Ангелов.

"Няма да има нови мерки освен тези, които са до момента. Единственото нещо, което обсъждаме да въведем, е зелен коридор за възрастните хора, за уязвимите групи сутрин за ходене до магазините, защото считаме, че по този начин бихме запазили техния живот от излишни рискове", каза Костадин Ангелов. 

Според здравния министър предложенията на главния държавен здравен инспектор за затягане на мерките са били обсъждани от експертните съвети цял следобед.

"В държавата имаме няколко критични точки - в София, в Бургас, Шумен. Там лекарите работят денонощно. Благодаря за техните усилия. Трябва да укрепим тези места. Трябва държавата да е стабилна. Трябва всички да сме единни и солидарни. Трябва да се спазват мерките и да има разбиране и разум, за да можем да излезем живи и здрави от тази епидемия", коментира Ангелов.

Нещата, които предстои да се случат в България са предвидими, посочва здравният министър пред бТВ.

„Единственото допълнително, което считаме за целесъобразно е осигуряването на зелени коридори на хората с хронични заболявания, хората над 65 г., за тях трябва да помислим“, заяви Ангелов.

По неговите думи въпросът е да се усили здравната система, болниците да са подсигурени.

„Заболяването вече се разпространява дифузно, ние можем само да контролираме неговото разпространение, като използваме маски, спазваме дистанция и отстояние и дисциплина“, обясни за пореден път здравният министър.

По-рано днес Ангелов предложи още по-строги и разширени санкции при отказ за лечение на пациенти с коронавирус в рамките на дебатите по проекта на Закон за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2021 г. на първо четене в Народното събрание.

Министърът предложи между двете четения на закона за бюджета на НЗОК за догодина да се запише, че не само болниците, но и лечебните заведения в извънболничната помощ трябва да бъдат санкционирани, ако откажат да лекуват пациенти с коронавирус по време на извънредна епидемична обстановка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
https://***.facebook.com/anton.dimov1/videos/10157860230603230
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още