IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Л. Денкова: Гласуването с "не подкрепям никого" е равно на "въздържал се"

"Белият вот“ е позитивен, той не е нито негативен, нито протестен, а изразява политическите нагласи на хората, посочи философът

15:09 | 08.09.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Отпадането на квадратчето "Не подкрепям никого" е изключително вредно. Това би означавало огромна крачка назад в развитието на демократичния процес, а вероятно би било и противоконституционно". Това мнение пред БНР изрази проф. Лидия Денкова, философ, автор на идеята за "белия вот", възникнала във Франция, която в българския вариант се реализира в квадратчето "Не подкрепям никого" в интегралната бюлетина.

По думите ѝ чрез това квадратче се изразяват все повече нагласите на хората, защото все повече хора имат извънпартийни нагласи и политическият живот не се осъществява само от партии.

"Това е една тенденция, която трябва да се поддържа, а не да се спира. В чл. 39, ал. 1 от Конституцията, ето тук е нарушението, е правото на свободно мнение и правото всеки да го изразява и разпространява чрез слово, звук, изображение и други. Под "други" спокойно може да се тълкува правото да се гласува с "бял вот", смята проф. Денкова

Тя напомни, че има и тълкувателно решение на Конституционния съд, по смисъла на което отпадането на "белия вот" би противоречало на Конституцията.

"В повечето страни, където "белият вот" е допустим, той участва в отчитането на избирателната активност, но не участва в отчитането на резултатите", обясни проф. Лидия Денкова и припомни, че в миналото "белият вот" се е приравнявал на невалидния вот.

Според нея обаче сега няма база за сравнение, защото едното е израз на активна гражданска позиция, а другото е израз на неразбиране.

Лидия Денкова смята, че по броя на бюлетините с отбелязано квадратче "Не подкрепям никого" се разбира каква е легитимността на едно управление и степента на доверие в цялата политическа система.

"Белият вот е позитивен. Той не е нито негативен, нито протестен. Той разширява цялото поле на политическото мислене и задължава депутатите да проявят повече интелигентност", коментира проф. Денкова и оприличи гласуването с квадратчето "Не подкрепям никого" с гласуването "въздържал се".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
iliyan_S
преди 1 година
Този начин на мислене е безсмислен! И гласуването въобще е обезсмислено от самата Конституция на Република България!Всичко е в ръцете на управляващия Феодал!Той решава кои твои Конституционни права да зачете и кои не! Ти си роб на феодала! Освен ако лицата визирани в чл. 150 от Конституцията на Република България не решат да сезират конституционния съд за противоконституционноста на Българското законодателтво!Така че, този индивид да преосмисли твърденията си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още