Цената на хляба винаги се формира по конкурентен принцип, каза в ефира на Bulgaria ON AIR, в предаването „България сутрин", председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.
„Не мога да коментирам каква ще е крайната цена, тази на хляба се формира от няколко компонента. Качеството на реколтата ще е ясно, когато зърното е в хамбарите, но 30-35% от цената му е човешкият труд. Хлябът е с най-тежък транспортен разход. Така или иначе цената може да се коментира след прибирането на реколтата, тоест прогноза може да има около септември“, посочи тя.
По думите ѝ в момента се разчита, че новоприетият закон за храните, който ако влезе в сила с цялата си тежест, може да осветли "сивия сектор" при хлебарите и сладкарите.
„Дистрибуцията на хляба е основно в „сивия сектор", който обаче ние не можем да изчислим. С тези данни разполага МВР, ДАНС", каза Кукушева.
Тя подчерта, че по време на извънредното положение в много отношения контролът е бил занижен - въпреки това немалко браншове понесли големи загуби. Малките фирми в бранша, както и производителите на пици, сиропирани изделия, и в момента трудно се възстановяват.
Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.