С отварянето на заведенията с местата на открито трябваше да се изчака още седмица, десетина дни. Това мнение изрази пред БНР Атанас Димитров, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация. Според него ресторантьорският бизнес е готов да работи, но „предизвикателствата са много големи“.
Той посочи, че този сектор няма да мине „без помощта на държавата“, защото е „100% засегнат и блокиран по време на кризата с Covid-19“.
Така от бранша коментираха как ще заработят заведенията след Гергьовден при условието за отстояние между масите и по четири души максимум на маса. Новите правила за частично отваряне на кафенета и ресторанти в откритите им части бяха въведени като част от разхлабването на ограничителните мерки, свързани с извънредното положение.
„При отваряне на около 30% от обема на обекта, при това само отвън, много трудно ще се справим, декларира Атанас Димитров. - Един обект с капацитет от 100 места при сегашния режим на ограничения би работил с около 30% от обема си, при продължаващи разходи като средства за заплати и осигуровки, наеми, текущи разходи. Градините са зависими и от атмосферата, а май е лабилен и дъждовен месец.“
Той смята, че при свито потребление и очертаваща се неплатежоспособност на населението е нереалистична прогнозата да скочат цените в заведенията, защото това би било „равносилно на убийство“.
Заместник-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация все пак не изключи покачващите се цени на някои хранителни стоки да се отразят, макар и минимално, на цени в кафенетата и ресторантите.
„Дори да омаловажим всички тези проблеми, има несигурност у хората и много голяма отговорност да ги предпазим от този тип зараза“, заяви още Атанас Димитров.
Той посочи, че това е психоза. „Хората са притеснени за здравето си, ограничават пътуванията си, ограничават почивките си“, отбеляза той и припомни, че много от тях сега са без работа или в неплатен отпуск и разполагат с ограничени ресурси.
Димитров вижда една от ползите от частичното отваряне на заведенията в това, че то би повлияло най-вече на психологическата нагласа на хората за завръщане към нормалния ритъм на живот.
Според представителя на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация картовата система за разплащания е по-развита в други страни. Той обаче отчете, че в настоящия момент много заведения в България не разполагат с постерминали за плащане с карта, затова от персонала и клиентите ще се изисква по-честа дезинфекция на ръцете, за да се минимизират рисковете от честото докосване на банкноти и монети.
Атанас Димитров апелира за намаляване на ДДС в туризма.
Днес браншовата асоциация на ресторантьорите се срещна с министъра на туризма Николина Ангелкова и я запозна с исканията си, съобщи БНТ. Едно от тях е да се намали разстоянието между масите.
От бранша настояват за мерки от страна на държавата, които да влязат в действие. Ангелкова се е ангажирала да съгласува исканията с другите министерства.