Откакто започна разпространението на Covid-19 имахме няколко постъпателни тенденции. При свинското имаше изменение вследствие на чумата. При млечните продукти имаше световна тенденция за нарастване през октомври и ноември. Това коментира в ефира на Нова телевизия председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) Владимир Иванов.
Запитан защо все пак се наблюдава повишение на цените на картофите и на джинджифила например, Иванов отговори, че това се обяснява с абсолютния недостиг. „Гърция не работи, нашите произовидетли не карат стока и в такива моменти се получават такива ценови проявления“, посочи той.
Според него все още е трудно е да се говори за загуби. “Основна характеристика на пазара, въпреки съботно-неделните вариации, е една много сериозна стабилност. При основните хранителни продукти кривите са почти равна линия, т.е. без изменения. При плодовете и зеленчуците имаме вариации, които се дължат и на проявленията на времето“, каза още Иванов.
Той изрази надежда, че пазарите няма да бъдат така затваряни, както по Великден, защото се спазват санитарните мерки за сигурност. Пазарът на едро е много важен и там тенденциите и конкуренциите са добри.
Иванов подчерта, че това, което затруднява търговията с хранителни стоки по време на пандемия е логистиката. Имаме много добро предлагане на българските стоки по магазините, увери още той.