IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нови 49 случаи на COVID-19 у нас, общият брой стигна 1015

Инфектираните са с 5,1% повече от вчера. До днес извършените тестове в страната са 27 хиляди

08:15 | 22.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Общо 49 са новите пациенти, заразени с коронавирус за последните 24 часа. От тях в болница са 21. Общият брой на  инфектираните в страната е 1015 - с 5,1% повече от вчера. Това заяви на редовния сутрешен брифинг ген. Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА и ръководител на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

За първи път има област с повече болни от София за един ден. Това е Плевен, където заболелите са 18 - 13 са от завод „Мизия“, двама в УМБАЛ „Плевен“ и двама в УМБАЛ „Червен бряг“. В София са 16 лица. 

Сред медицинския персонал има 3 нови случая. Единият е на лекар във Видин, другият е на медицинска сестра в Сливен, а третият - на медицинска сестра в Бургас.

Излекуваните са 174 случая, или 17,1% от всички заразени. Четирима са нови: трима мъже и една жена. От ВМА има изписани двама, в Кюстендил - един и в Пазарджик - един.

Има и двама починали с COVID-19 у нас за последното денонощие, като общият брой става 47. Починалите са жена от Сливен и 49 годишен мъж в "Пирогов". И за двамата няма данни за придружаващи заболявания.

До днес извършените тестове в страната са общо 27 хиляди. Продължава масовото тестване, като целта е на седмица да се правят по 7 PCR теста или да се изследва един на 1000 граждани. Целта е ранно откриване на болните, каза проф. Тодор Кантарджиев.

На първо място ще се тестват медицински работници в болниците, в РЗИ, спешна помощ.

Активно ще се търсят и хората, които са белодробно болни – в болница или на домашно лечение, особено с пневмонии, каза проф. Тодор Кантарджиев.

Третата група хора, които ще се тестват, са болните в трудови колективи от индустрията.

На въпрос ще се постави ли плевенското село Буковлък под карантина, ген. Мутафчийски отговори, че там са около 4000 души население и 4 души, идентифицирани като заразени. Според Националния оперативен щаб това е твърде малка бройка, за да се наложи карантина на цялото село.

Във връзка с информацията, че Великобритания започва тестове на ваксина за COVID-19 ген. Мутафчийски коментира, че над 110 ваксини се изпробват в момента в няколко държави, но няма дори обнадеждаващи информации за напредък по ваксините.

Всяка мярка, която е за разхлабване на мерките, винаги трябва да се прави под условие, че това би довело до по-висока заболяемост. Когато политиците говорят за разхлабване на мерки, трябва да кажат на българските граждани, че това ще доведе до влошаване на епидемиологичната обстановка, каза ген. Мутафчийски. Трябва зорко да се наблюдава ситуацията и ако трябва да се даде отстъпление от разхлабването на мерките, коментира той.

Според него задължителна 14-дневна карантина - пълната забрана за излизане от вкъщи, за съжаление не е панацея. Много държави и това приложиха, но това не е съвсем панацеята. Наистина снижава до голяма степен заболеваемостта, но не я премахва. Има и фамилност в заболяването, отбеляза генералът.

Подготвя се пакет от мерки, които да намалят риска при пациенти с хронични болести от инфектиране с коронавирус. Мярката е да се пазят най-уязвимите групи". Това обяви д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация по време на брифинга.

От днес се открива безплатен телефон, на него лекари от дружествата ще дават консултации на пациенти с хронични заболявания. Това е консултационна линия за хронично болните, с белодробни заболявания, сърдечни заболявания, диабет, които биха искали да се консултират, за мерки, които могат да предприемат в тази ситуация.

Подробностите около организацията ще бъдат обсъждани с Националния оперативен щаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още