IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Асоциацията на заведенията очаква фалити на половината бранш

Настояват за среща с министри и предлагат свой пакет икономически мерки за сектора

18:02 | 09.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Francesca Volpi /Bloomberg</em></p>

Снимка: Francesca Volpi /Bloomberg

Липсват адекватни мерки за подпомагане на малкия и среден бизнес в сферата на ресторантьорството, очакват се фалити на близо половината от бранша заради неадекватни мерки, които са взети спрямо тях. Това посочват в позиция от Българската асоциация на заведенията.

От асоциацията имат готовност да предложат на правителството пакет от работещи механизми за подпомагане на сектора и като първа стъпка предлагат спешна среща с вицепремиера Томислав Дончев, министъра на финансите Владислав Горанов и министъра на икономиката Емил Караниколов, на която да обсъдят приемливи и възможни за реализиране мерки.

Прогнозите сочат фалит на около 50% от фирмите

В туристическия, ресторантьорския и всички съпътстващи ги браншове са заети около 480 000 души, като прогнозите сочат фалит на около 50% от фирмите, ангажирани в тях. Дори след края на извънредното положение, тези които оцелеят, ще могат да работят с половината си капацитет, което за голяма част от тях означава на загуба, защото последствията от кризата за нашия сектор ще бъдат овладени най-рано след година, посочва се в становището.

За съжаление за ресторантьорския и туристическия браншове мярката 60/40 не работи докато сме в извънредна ситуация и всичките ни обекти са затворени. Тя вероятно е полезна за сектори, които работят с намален капацитет, но не и при нас, които сме лишени от каквито и да е приходи. Освен това мярката съдържа условие, което е неизпълнимо за почти всички, които правят малък и среден бизнес у нас, а именно – да нямат никакви задължения към бюджета. Това силно ограничава ползването й, дори да има желание за това, казват от организацията.

И настояват мярката 60/40 да бъде въведена за първите три месеца, след като бъдат отворени заведенията и хотелите, когато работата ще е със значително намален капацитет. Тогава тази мярка ще бъде реална помощ, докато сега е утежняваща за и без това трудното положение, в което се намира бизнесът.

От Асоциацията на заведенията призовават за бързи и адекватни мерки, които да помогнат не само за оцеляването на бранша ни, но и на българската икономика като цяло.


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:28 | 04.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още