IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бюджетът на оперативната програма за храни е почти изцяло договорен

Разпределени са и почти всички средства по операцията за предоставяне на топъл обяд, вече се подготвя нова такава програма

12:31 | 02.01.20 г.
Автор - снимка
Редактор
Бюджетът на оперативната програма за храни е почти изцяло договорен

Бюджетът на оперативната програма за храни и подпомагане на нуждаещи се е почти изцяло договорен. Разпределени са и почти всички средства по операцията за предоставяне на топъл обяд.

Това става ясно от отговор на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева на въпрос на депутата от „БСП за България“ Надя Клисурска-Жекова.

Въпросът и отговорът на министъра са публикувани на сайта на Народното събрание.

Общият бюджет на оперативната програма с действие 2014-2020 г. е над 241 млн. лева. От тях почти 104 млн. лева са предназначени да осигуряване на топъл обяд, посочва Сачева в отговора си. Останалите средства са за раздаване на пакети с хранителни продукти на нуждаещи се домакинства.

Към 16 декември договорените средства по програмата са над 98% от бюджета и. Изплатени са почти 80%, а сертифицирани – малко над две трети.

Що се отнася до операцията за предоставяне на топъл обяд, договорените средства са 99,6% от бюджета, посочва Сачева.

В момента по линия на операцията се изпълняват 209 договора с общини, по които се осигурява топъл обяд на почти 49 500 нуждаещи се лица.

Срокът за изпълнение на операцията е удължен до края на април 2020 г. От общините, с които има сключен договор, 79 са заявили желание да предоставят топъл обяд до този срок. Останалите са заявили краен срок 31 декември 2019 г., но имат възможност да го удължат, защото е предвидено наддоговаряне на средствата с 5%, пояснява Деница Сачева.

Социалният министър посочва, че екипът на ведомството, което ръководи, е започнал да подготвя нова подобна оперативна програма. Цели се бързото и одобряване, така че да няма голямо прекъсване на подпомагането с храни на нуждаещи се лица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още