IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 17 декември

08:00 | 17.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Експерти искат да се ограничат  фирмените дарения за партиите

В. Сега

Невъзможно е да се запази моделът на финансиране на политическите партии в сегашното му положение, при което им е позволено да получават неограничени по размер дарения от фирми и неправителствени организации. Около това мнение се обединиха експерти, които участваха в кръгла маса на тема „Финансирането на партиите и политическият плурализъм“. В дискусията се включиха Асоциация „Прозрачност без граници“, Центърът за либерални стратегии и катедра „Политология“ на Софийския университет.

Новият шеф на КПКОНПИ пожела да му пазят прокурорско място

В. Сега

Още незапочнал работа в антикорупционната комисия, бившият главен прокурор Сотир Цацаров е поискал от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да му запази място във Върховната касационна прокуратура. Той има това право, тъй като Законът за съдебната власт дава възможност на административните ръководители да се върнат на работа в системата след приключване на мандата им. Точката с искането на Цацаров е в дневния ред за заседанието на прокурорската колегия във вторник. Изненадващо пък държавният глава Румен Радев влезе в синхрон с кариерните желания на бившия главен прокурор, тъй като вече е подписал указа за неговото освобождаване. Справка на "Сега" показа, че решението на президента е публикувано в днешния брой на "Държавен вестник". Ако указът не беше обнародван, прокурорската колегия щеше да бъде принудена да отложи гласуването дали Цацаров да остане прокурор във ВКП. Освен това във вторник ще бъде официализирано и решението на парламента за избора на нов ръководител на антикорупционната комисия.

Успоредно с местните налози расте и кметският щат

В. Сега

Повишаването на местните данъци и такси не е единствената вълна, която залива местната власт непосредствено след вота. Успоредно расте и щатът – увеличават се зам.-кметовете. Между двата процеса няма пряка връзка, но е твърде любопитно как общински управи хем се оплакват от недостатъчни приходи, хем вдигат разходите за висш персонал. Шампион спрямо населението засега е Пловдив. Новият кмет Здравко Димитров ще бъде подпомаган почти от цял футболен отбор – девет заместници. При Иван Тотев бяха седем. Местни медии отбелязаха, че толкова мастита бройка демократичната история на града не помни. Двата нови ресора – строителство и европейски политики, са стари, тоест влизаха в правомощията на двама от досегашните кметове. За сравнение София също ще бъде с девет зам.-кметове, но е три пъти по-голяма и несравнимо по-сложна за управление. Но и в столицата бройката се увеличава - в последния мандат на Йорданка Фандъкова бяха седем, а накрая и шест след оставката на Евгени Крусев. Нови имена при нея се очаква да бъдат Владимир Данаилов и Кристиян Кръстев.

70 на сто от БГ студентите в чужбина готови да се върнат на работа у нас

В. Монитор

Между 60 и 70% от анкетираните български младежи, учещи и работещи в чужбина, искат да се върнат у нас и да градят кариерата си в родината. Това заяви зам. социалният министър Зорница Русинова пред „Монитор“.

В Хага 100% от анкетираните на кариерен форум са изявили желание да живеят и да се развиват професионално в България, като 30% са заявили, че са готови да се върнат веднага. До 5 месеца биха се върнали 35% от запитаните, а само 1 месец е необходим на останалите 35% за прибирането им у дома. Това става ясно от данните на Министерството на труда и социалната политика, предоставени за „Монитор“.

Обаждаме се до тел. 112 през вайбър и скайп

В. Монитор

Обаждане до спешния телефон 112 чрез платформи като вайбър и скайп и възможност за видеоразговори. Това предвижда новата концепция за развитие на спешния телефон 112, публикувана за обществено обсъждане.

В документа се посочва, че се планира изграждането на нова система, тъй като софтуерното поддържане на старата е оставяло и от началото на 2021 година няма да се поддържа от доставчика. Това на свой ред би довело до спиране на услугата. Наред с това сегашната система не позволявала интегрирането на нови и съвременни услуги.

Дават 305 лв. към заплата, за да заживеят българи от чужбина в малките ни градове

В. 24 часа

Държавата ще дава половин минимална заплата към основната, ако българите от чужбина се върнат да работят в малките градове у нас. Това каза зам.социалният министър Зорница Русинова на форума “Успелите българи в чужбина“.

Условието е те да си изберат професия в градове и села, където средното възнаграждение е пониско от това за страната. Така през следващата година те могат да получат допълнително 305 лв. на месец. Помощта е за година, като общо ще вземат 3660 лв. Пакетът “завръщане” е до 1200 лв. на месец, като е съобразен спрямо нуждите на конкретния човек. Освен финансова подкрепа той включва и покриване на наема за година. Държавата ще дава и бавачка за децата за 4 месеца. Ако в семейството има чужденец, ще се осигурят и уроци по български. При тези мерки няма ограничение за населените места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още