Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки, се повиши за две седмици с 1,9 на сто, до 1.476 пункта, съобщава Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/.
Цената на оранжерийните домати се покачи тази седмица с 3,7 на сто - 2,51 лева за килограм, а цената на оранжерийните краставици се вдигна с 2,3 на сто, до 2,66 лева за килограм.
Картофите поскъпват с 1,4 на сто и се продават по 0,71 лева за килограм. Морковите поскъпват с 0,7 на сто и се търгуват по 0,72 лева за килограм. Зелето поевтинява с 1,7 на сто и се продава по 0,57 лв./кг. Зелените чушки поевтиняват с 3,7 на сто и се търгуват по 1,29 лв./кг. Червените чушки се продават средно по 1,52 лева.
Ябълките поевтиняват с 5,0 на сто, до 1,14 лв./кг. Лимоните поскъпват с 4,7 процента и се продават по 2,23 лева за килограм. Бананите се търгуват по 2,15 лева за килограм.
Кравето сирене поскъпва с 0,6 на сто и се търгува по 6,43 лв./кг; кашкавалът, тип "Витоша", се купува по 10,51 лв./кг. Олиото поскъпва с 2,0 на сто и се продава по 2,05 лева за литър. Пакетче краве масло от 125 грама се продава по 2,20 лева. Пилешкото замразено месо поскъпва с 1,7 на сто и се търгува по 4,10 лева за килограм на едро в края на седмицата. Захарта се търгува по 1,25 лв./кг. Брашното, тип "500", поевтинява с 2,1 на сто, до 0,92 лева/кг. Цената на ориза се повишава с 2,6 на сто, до 1,97 лева за килограм. Яйцата се продават средно по 0,21 лева за брой.
/БТА/