IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

И. Калфин: Необходимо е цялостно преразглеждане на социалната политика

Нужна е промяна в начина на оценка на хората с увреждания, което да доведе до тяхното по-добро интегриране, коментира бившият вицепремиер и социален министър

16:51 | 03.12.19 г.
И. Калфин: Необходимо е цялостно преразглеждане на социалната политика

Социалното министерство е едно от министерствата, които имат нужда от значителни реформи. Има много неща, които трябва да се променят в социалната политика. Това каза Ивайло Калфин, бивш вицепремиер и социален министър, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Нужна е промяна в начина на оценка на хората с увреждания, което да доведе до тяхното по-добро интегриране. Това трябва да се направи съвместно с Министерството на здравеопазването", заяви Калфин.

Той заяви, че друга голяма тема е свързана с енергийната бедност. По думите му трябва да има ясни критерии как ще се определят енергийно бедните хора и по какъв начин ще получават помощи.

Калфин заяви, че трябва да се преразгледа наново социалната политика.

„Социалната политика трябва да подпомага хората с най-ниски възможности и те да имат временно или постоянно достъп до нормална социализация. През годините се правят промени за една или друга група, което създава много неравенства“, каза той.

Калфин обясни, че обществото не трябва да гледа на социалната политика като на нещо, което държавата трябва да дава на всеки, а като солидарно усилие да се помогне на хората в нужда.

Той говори и за оставката на социалния министър Бисер Петков. Според него проблем в комуникацията не може да бъде адекватна причина за оставката на Петков. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:02 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още