IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 29 ноември

09:01 | 29.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Експерти искат "зони с ниски емисии" в градовете
В. Сега

Експерти предлагат да бъдат обособени специални "зони с ниски емисии" на парникови газове в градовете. Идеята е сградите в тези места да се отопляват само с газ или с парно. По този начин въздухът може да стане по-чист. Според различни изследвания битовото отопление е основният виновник за повишените нива на фини прахови частици, обясни бившият екоминистър Нона Караджова. Тя участва в четвъртък в конференция, посветена на това как чрез развитието на битовата газификация да се решат проблемите с мръсния въздух. По думите й делът на битовото замърсяване в някои градове в България достига около 86%, а в София е около 50 на сто. "Вината" на транспорта за мръсния въздух в столицата е около 30%. Обособяването на такива "чисти" зони ще отнеме време, но е добро начало, смята Караджова.

МРРБ дава евромилиони за хеликоптер, умни магистрали и саниране
В. Сега

Над 108 млн. лева ще бъдат отпуснати по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 - 2020 г. за пътища, саниране и спортни зали. Това стана ясно на 15-ото заседание на Комитета за наблюдение на европрограмата, която се управлява от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). 20 млн. лв. от одобрените в сряда средства ще бъдат отпуснати на здравното министерство за покупка на хеликоптер за спасяване и превоз на хора в спешна нужда - пострадали при инциденти, намиращи се в труднодостъпни райони, при трансплантации или донорства. В момента със 163 млн. лева по европрограмата вече се ремонтират всички спешни медицински центрове в страната и се доставят 400 нови линейки, съобщи регионалният зам.-министър Деница Николова. Най-голямата част от сумата ще бъде инвестирана в шосета. С 55 млн. лева ще бъдат обновени 134 км пътни отсечки, свързващи 11 общини в 6 области. Досега по програмата "Региони в растеж" са вложени 377 млн. лв. за рехабилитацията на други 24 участъка с обща дължина 505 км.

Банките ще събират без съд просрочени кредити
В. Труд

Банките в страните от Европейския съюз (ЕС)ще могат да събират извънсъдебно просрочени задължения по кредити, съобщи агенция Ройтерс. Механизмът ще важи само за бизнес заемите, както и за ипотечните кредити, но само ако обезпечението не е основно жилище на кредитополучателя. Постоянните представители на страните членки са одобрили позицията на Съвета на ЕС по предложение за обща рамка и минимални изисквания за извънсъдебен механизъм за възстановяване на средства по кредити, гарантирани с обезпечение, в случай че кредитополучателят не е в състояние да ги изплати. Ефективното извънсъдебно изпълнение може да спомогне да се избегне натрупването на лоши кредити, тъй като предоставя на банките правни инструменти за по-бързо възстановяване на обезпеченията, посочват от Съвета на ЕС. Ускореното извънсъдебно събиране на лоши кредитище се договаря между банката и всеки клиент поотделно. Механизмът ще се прилага само за бизнес кредити. Потребителските заеми се изключват, както и тези, при които за обезпечение се използва основното жилище на кредитополучателя.

Цигари и алкохол поскъпват
В. 24 часа

Цигари и алкохол ще поскъпнат...заради македонската наука. Това става ясно от предложенията за промени в законопроекта за държавния бюджет за следващата година, внесени от депутати от ГЕРБ и “Обединени патриоти”. Според народните представители трябва да се намерят допълнителни средства за Македонския научен институт – неправителствена организация, свързвана с ВМРО. И това става като се натоварят легалните производители на алкохол и цигари с допълнителни мерки за видеонаблюдение. Според депутатите така ще се съберат още около 10 млн. лв. Това обаче е свързано с нови разходи за производителите, които ще се калкулират в крайната цена. С колко ще поскъпнат цигари и алкохол, все още е рано да се каже, тъй като трябва да се пресметнат разходите.

38 млн. лв. за протези и инвалидни колички
В. Монитор

38 млн. лв. е дала държавата през 2018 г. за инвалидни колички, протези и други помощни средства за хората с увреждания. Това отчита социалният министър Бисер Петков в отговор на депутатско питане.
От тази помощ са се възползвали средно около 8000 души на месец. Данните, предоставени от Агенцията за социално подпомагане сочат, че през 2017 г. са изплатени 52,3 млн. лв. Разликата от почти 15 млн. лв. се дължи на това, че парите за ноември и декември се изплащат до 31 януари следващата година, разяснява социалният министър. Както „Монитор“ вече писа, от миналата година държавата отпуска по-малко пари за закупуване на някои медицински изделия за хора с увреждания, заради зачестили злоупотреби от търговци, които ги продавали на пациенти двойно и дори тройно по-скъпо от реалната им цена. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още