IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кога бизнесът ще започне да търси науката

В Бюджет 2020 г. за българската наука няма достатъчно пари за изследвания, посочи проф. Диана Петкова, председател на Съюза на учените в България

14:50 | 31.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

„В Бюджет 2020 г. за българската наука няма достатъчно пари по простата причина, че нашите изследвания изискват доста средства, специално в направлението биохимия, в което аз работя. Казват ни да кандидатстваме по европейски проекти, но за целта трябва да представим научни публикации, за които пък са необходими научни изследвания“, коментира омагьосания кръг ученият.

Проф. Петкова обясни, че много малка част от българския бизнес ги търси за изследвания, и малка част от бизнесът разбира, че за да има приложни изследвания, трябва да има и фундаментална наука.

"Надяваме се еврокомисарят Мария Габриел да постави въпроса и да стимулира увеличение на парите за младите специалисти", посочи тя.

По думите на проф. Петкова в областта на биохимията и молекулярната биология отиват млади хора само за да си защитят дисертациите, след което си намират прекрасни възможности за работа на Запад. “В България са малко компаниите, които се занимават с биологични изследвания, и ако младите не намерят реализация в тях срещу добро възнаграждение, то те я намират в чужбина", потвърди тенденцията проф. Петкова.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още