IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 31 октомври

08:00 | 31.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В. 24 часа

Вдигат заплатите на учителите със 17%, на чиновниците с 10%, пенсиите нагоре с 6,7%

Съветът за тристранно сътрудничество одобри бюджета за догодина. Днес финансите на държавата за 2020 г. влизат в Министерския съвет за гласуване.

С буфери срещу криза и първият балансиран бюджет са двете най-важни характеристики, които изведе финансовият министър пред социалните партньори.

Путин: Изграждането на "Турски поток" през България и Сърбия ще приключи до края на 2020 г.

Работата по "Турски поток" с България и Сърбия ще приключи до края на 2020 г. В края на тази година ще приключи изграждането на "Турски поток", заяви президентът на Русия Владимир Путин по време на официалното си посещение в Будапеща.

Работата в Черно море вече е приключила и предстои да се довърши изграждането по суша, пише БГНЕС.

"До края на следващата година ще приключим работа заедно с българските и сръбските партньори", заяви Путин. Руският президент подчерта, че през територията на Унгария ще преминат 15 км от "Турски поток", като дейностите по неговото изграждане могат да започнат в началото на следващата година и да приключат "достатъчно бързо".

Горанов: Чакаме покана за чакалнята на еврото през април 2020 година

През април догодина България може да получи покана за чакалнята на еврото, заяви финансовият министър Владислав Горанов. Той очаква да установим близко сътрудничество с ЕЦБ за членство и в Банковия съюз. Ако всичко се развива както е в нашите глави, догодина до моя рожден ден всичко трябва да е приключило, каза Горанов. И шеговито уточни, че е роден, “когато е крайният срок за плащане на данък върху дохода на физическите лица - 30 април”.

В. Сега

"Български пощи" вдигат цените си от 1 ноември

"Български пощи" вдигат с до 20% цените на някои от услугите си от петък, 1 ноември. Промяната обхваща цените на кореспондентските пратки, печатни произведения и малки пакети "със и без предимство" за страната. Това е услугата, според която пратките се доставят по възможно най-бързия начин. Увеличение ще има и за кореспондентски пратки, печатни произведения и малки пакети "със и без предимство" за чужбина, както и допълнителната универсална пощенска услуга "препоръка" отново за чужбина. Това съобщиха от "Български пощи" за в. "Сега".

Основание за увеличението на цените на международните пратки е промяна в стойностите за доставка на международни писмовни пратки (крайни такси) на чуждите пощенски администрации. Има увеличение на разходите за материали, разходите за амортизации и тези за възнаграждения. Минималната работна заплата през 2019 г. е увеличена от 510 лв. на 560 лв., мотивират се от "Български пощи".

1 км от пътя Видин-Макреш ще струва над 10 млн. лева

Министърът на регионалното развитие Петя Аврамова провери старта на строителството на отсечката Видин - пътен възел „Макреш“ край град Димово.

30-километровият участък е част от шосето Видин - Ботевград. Той ще струва 357.6 млн. лева и трябва да е готов за 30 месеца.

Изпълнител е СЕВЕРОЗАПАД ЛОТ 1  - обединение, регистрирано по Закона за задълженията и договорите. Отсечката ще излезе доста скъпо -  по 10.7 млн. лева за километър. Обяснението е, че новият път ще е с габаритите на магистрала.

В. Монитор

Една пета от офисите наети още в строеж

С общо 108 600 кв. м отдадени под наем през деветмесечието офисът пазарът запазва обичайните си нива на активност от последните пет години. Компаниите от IT сектора и центровете за изнесени услуги остават най-сериозен двигател на пазара с дял от малко над 50% от наетите площи за периода.

Както и в предходните тримесечия, основната част от подписаните наемни договори са за разширения и премествания. Тъй като много от компаниите наемат площи още в етап на строителство, тези договори също заемат сериозна част от наемния пазар – 21% за деветмесечието, показват данните на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

Министър Аврамова провери строителството на пътя Видин – Ботевград

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова инспектира днес старта на работата в участъка от Видин до п. в. „Макреш“ край гр. Димово, който е част от проекта за модернизация на пътя Видин - Ботевград.

В строителството на близо 30-километровата отсечка от Видин до п. в. „Макреш“ ще се инвестират 357,6 млн. лв. Трасето на пътя ще следва съществуващия обходен път на Видин, който ще бъде реконструиран и разширен - ще бъде с две ленти за движение в посока, зелена ивица и банкети. След това ще преминава по нов терен. Новият участък ще бъде с магистрален габарит - с две ленти за движение в посока, аварийна лента, разделителна ивица, водещи ивици и банкети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още