IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 11 октомври

08:10 | 11.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В. 24 часа

Хотелите счупили рекорд през август - 378 млн. от нощувки

Въпреки притесненията за тазгодишния летен сезон през август хотелите у нас са счупили всички досегашни рекорди. Те са получили 377,8 млн. лв като приходи само от нощувки. Това е с 8,7% повече от август 2018 г. За другите два летни месеца - юни и юли, хотелиерите също нямат основания да се оплакват. Ръстът на приходите им в сравнение със същите месеци на лято 2018 е съответно 2,6% за юни и 2,9% за юли.

Данните на НСИ показват също, че от началото на годината до края на август приходите на българските хотели са общо 1,208 млрд. лв., което е ръст от 4,6 на сто в сравнение със същия период на 2018 г. Годишните приходи на родните хотелиери през последните години надхвърлят 1 милиард лева, но за първи път това се случва още през август.

EC нaлoжи митa oт 66% върху вноса нa cтoмaнeни джaнти oт Kитaй

Европейският съюз въведе мита върху вноса на стоманени джанти от Китай, прицелвайки се към производители като Zhejiang Jingu Co. и Xingmin Intelligent Transportation Systems Co., пише Bloomberg. Тарифите достигат 66,4 процента. Европейската комисия съобщи, че китайските износители на джанти за автомобили, трактори, ремаркера и други са продавали продукцията си в блока на цени под производствените - практика, позната като дъмпинг, информира money.bg.

В. Сега

Предпоследно: България и Гърция заедно ще пазят небето над Скопие

България и Гърция заедно ще пазят небето над Скопие. Това става ясно от официално съобщение на българското президентство по повод среща между държавния глава Румен Радев и премиерът Гърция Кириакос Мицотакис.

Преди дни гръцката преса обяви, че Гърция измества България в охраната на небето на Македония. “България няма необходимите средства да се включи в споразумение за наблюдение на въздушното пространство на Скопие”, заяви само преди няколко дни гръцкият министър на отбраната Никос Панайотопулос в интервю за вестник „Катимерини“, цитиран тогава от БГНЕС. Той настоя, че началниците на Генералните щабове на Гърция и Северна Македония трябва да подпишат такова споразумение за въздушното пространство, което е наложително към този момент и е в интерес на националния интерес на Атина. Само дни по-късно това споразумение бе факт.

Бизнесът се обяви против затягането на контрола върху регистрацията по ДДС

Българската стопанска камара (БСК) се обяви против предложената от финансовото министерство законова поправка, с която се затяга режимът за регистрация по ДДС. Според бизнеса в опит да пресекат измамите с избягване на регистрацията чрез формална смяна на собствеността МФ ще затрудни коректните фирми. Вчера депутатите от бюджетната комисия в парламента гласуваха на първо четене промени в закона за ДДС заедно с пакета данъчни изменения за 2019 г. В същото време шефката на комисията Менда Стоянова обеща между първо и второ четене новата разпоредба да се прецизира.

Според новия текст, когато две или повече свързани фирми извършват една след друга еднородна дейност в един и същ търговски обект, в облагаемия оборот ще се включват приходите от всички фирми, работили в обекта за последните 12 месеца. Под еднородна дейност се разбира предлагането на идентични стоки и услуги, едни и същи активи, персонал, търговски марки, доставчици, клиенти или наименование на обекта.

Николина Ангелкова си даде висока оценка въпреки кризата в туризма

Въпреки кризата в родния туризъм заради фалита на "Томас Кук" и "Астрал Холидейз" и прогнозите за верижни фалити на хотели ресорният министър Николина Ангелкова си даде висока оценка за свършената работа. Пред Нова тв тя отчете, че за първите 8 месеца от началото на годината е имало над 6 млн. чуждестранни туристи в страната ни, а през юни, юли и август те са били над 4 милиона, което е спад само от 1% спрямо миналата година.

"Цифрите показват, че ние си вършим работата", заяви Ангелкова. Ако погледнем данните внимателно обаче, се оказва, че летните месеци не са били силни особено за "традиционните" ни гости - като руснаците например. Данните на НСИ за юли показват отлив на руснаци с почти 16% спрямо година по-рано. България губи гости от Германия, Полша, Чехия, Гърция, като сривът е от порядъка на 12-14 процента, показват данните за летния месец.

В. Монитор

Подписаха договора за заем за газовата връзка с Гърция

Енергийният министър Министър Петкова и гръцкият й колега Константинос Хадзидакис подписаха междуправителствено споразумение в подкрепа развитието на проекта и гарантирането на данъчния режим на газопровода за период от двадесет и пет години. Бе подписан също и договорът за заем между Европейската инвестиционна банка, по силата на който финансовата институция отпуска 110 млн. евро за проекта.

Бяха подписани още ред договори: Споразумение за пренос на газ, Изменение на акционерното споразумение в смесената компания с Гърция, Решение за увеличаване на капитала й и други.

"Денят е знаков, защото ще даде възможност да се реализира дългоочакван проект за целия регион на Югоизточна Европа, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова. „Подписаните документи и споразумения правят проекта необратим, гарантират неговото строителство и работа през следващите десетилетия“, подчерта министър Петкова. Тя благодари на гръцкия си колега Константинос Хадзидакис за положените усилия в посока ускоряване работата по строителството на газовата връзка Гърция-България. По нейните думи интерконекторът ще бъде въведем в търговска експлоатация през второто полугодие на 2020 г.

14 000 остават без работа при тежък пакет „Мобилност“

П ри рестриктивен за България пакет „Мобилност“ транспортният ни сектор ще се свие наполовина, а 14 000 служители на фирмите ще останат без работа в следващите четири години. Това показва пазарно проучване, поръчано от родните превозвачи, което да се използва при договарянето на бъдещите нови правила за шофьорите и техните работодатели.

На пресконференция, в присъствието на министър Росен Желязков, бяха представени резултатите от направеното проучване на тема "Българският тежкотоварен сектор", възложено от Съюза на международните превозвачи. То обхваща пазарно изследване и прогнозна оценка за въздействието на пакет Мобилност 1 върху тежкотоварния автомобилен бранш у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още