Европейската комисия одобри молбата за вписването на ямболската гроздова ракия като географско означение за спиртна напитка. От Комисията поясняват, че напитката се произвежда в спиртоварни в Ямбол и Бургас от 1930-а година, както и че тя се получава от бяло и червено грозде, съобщи кореспондентът на БНР в Брюксел.
Това ново географско означение се прибавя към още 235 означения на алкохолни напитки, чиито списък може да се види в базата данни eAmbrosia.
Investor.bg припомня, че В България има регистрирани 117 географски означения, от тях 69 са наименования за произход, а 48 са географски указания.
Най-много географски означения в България има за виното – 48, за минералните води – 14, за тютюна – 10. По международен ред най-много български наименования за произход има за тютюна – 15, за мрамора – 6, за кварцовия пясък – 5.
Сред последните продукти, които получиха регистрация като защитено географско наименование е мановият мед на Странджа.
преди 5 години Тая я правят от грозде! отговор Сигнализирай за неуместен коментар