IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 4 октомври

07:48 | 04.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Бизнесът иска електронни трудови книжки вместо нови хартиени

в. Сега

Да се въведат електронни трудови книжки, вместо да се подменят с нови морално остарелите хартиени образци, както предлага ведомството на министър Бисер Петков. Това е категоричното становище на работодателите в позицията им по проекта на Наредба за трудовите книжки и трудовия стаж. От Българската стопанска камара подчертават, че предложената от социалното министерство промяна в поднормативния акт е само козметична и с неясни мотиви, както и че, вместо да намали административната тежест, я увеличава. Законовите промени няма да подобрят комуникацията между ведомствата и да оптимизират разходите за всички участници в процеса, изтъкват още от БСК. Новият регистър например, който според предложения нормативен документ трябва да замени дневника за издаване на трудови книжки, отново е хартиен. Тъй като реквизитите му не са посочени, това пък ще доведе до разнопосочна практика.

Дългите болнични се оказаха с най-голям ръст

в. Сега

Разходите на държавното обществено осигуряване за изплащане на обезщетенията за общо заболяване в последните 5 години са нараснали с 54%. За 2018 г. НОИ е платил по това перо 557 млн. лв. - с над 195 млн. лв. повече от 2014 г. В подробния анализ на данните обаче липсват големи аномалии, а числата показват, че зад ръста на разходите стоят серия от обективни причини. Това става ясно от анализ на НОИ, публикуван в третия годишен бюлетин на осигурителния институт. Изплатените работни дни през 2018 г. са 17.8 млн. срещу 14.9 млн. дни през 2014 г., или ръст от близо 20%, а среднодневният размер на обезщетението е 31.3 лв. през 2018 срещу 24.33 лв. през 2014 г. (увеличение от 29%).

Без съкращения на служители на летище София

в. Монитор

Бъдещият концесионер на летище София консорциум „Софт кънект“ не предвижда да съкращава служители. Част от сега работещите на аеропорта над 2300 души ще бъдат обучавани в академията на летище Мюнхен. Операторът на аеропортът в немския град, което е първото европейско летище с 5 звезди, ще управлява и най-голямото българско летище, коментира пред „Монитор“ говорителят на „Соф кънект“ Щефан Верман. До 2022 г. ключовите инвестиции, които ще бъдат забелязани незабавно от потребителите, са промененото конфигуриране на Терминал 1 и Терминал 2 с нови ръкави за качване в самолета и паркинг за автомобили.До 2030 г. ще бъде изграден новият Терминал 3. 

651 сигнала за липсващи лекарства

в. Монитор

651 сигнала за липсващи лекарства са получени в Българска асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ) от 9 юни 2018 до 2 октомври т.г.

Липсата на 22% от тях е свързана с дерегистрирането им в нашата страна. Това съобщи за „Монитор“ директорът на асоциацията Боряна Маринкова. От тях най-много са тези за сърдечносъдови заболявания, сред които е и хипертонията, уточни тя и припомни, че на практика медикаментите за високо кръвно са и най-многобройни и разнообразни на пазара. След тях са тези за онкологични заболявания.

Търговци надуват цената на свинското

в. Труд

Цената на свинското се надува спекулативно у нас, заяви пред “Труд” Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Докато на международните борси цената се срива до 1,44 долара за килограм, у нас тя стига 8,50 лева за кг на едро. Така на практика вносното месо пристига с цена 5,50- 6,50 лева за килограм, а от разликата печелят фирмите вносители, обясни той. По думите му те се възползват от паниката, която се създаде заради африканската чума по свинете, и поддържат изкуствено високи цени на свинското месо в България.

Бензиностанциите сами ще поправят горивата с биодобавка

в. 24 часа

Бензиностанциите ще могат да поправят сами горивата, които не съответстват на изискванията, вместо да ги изтеглят от пазара. Това решиха депутатите с окончателно приети промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух. Това се отнася за горивата с биодобавка, за която има изискване за минимално съдържание в продаваните горива. Когато то не е спазено, тези горива няма да се изтеглят от пазара, в случай че крайният разпространител предприеме действия за привеждане в съответствие, като смеси наличните количества горива на бензиностанцията с партида гориво, позволяващо привеждането му в съответствие с изискванията, е написано в окончателно приетите текстове. Дали горивото вече отговаря на изискванията, ще се доказва с проби от смесеното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:03 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още