IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Въвеждане на електронен данъчен регистър поискаха от БСП

С данните за доходите, имуществото и получаваните помощи на едно място ще се усъвършенства системата за социално подпомагане, смятат депутати

14:12 | 02.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Въвеждане на единен електронен данъчен регистър, обединяващ информация за доходите и имуществото на всяко лице, поискаха в декларация от ПГ на "БСП за България".

В декларацията депутатът от "БСП за България" Георги Гьоков определи досегашните политики спрямо възрастните хора като "неадекватни" и се обяви за нова пенсионна реформа и въвеждане на единен данъчен регистър. По думите на Гьоков с въвеждането му ще се създаде реална възможност за усъвършенстване на системата за социално подпомагане като стане ясно кой какви доходи има, какво имущество и какви помощи получава.

"Да разграничим пенсиите от социалните помощи и да направим нова пенсионна реформа, която справедливо да разпределя осигурителните приходи", посочи Гьоков. 

В експозето си Гьоков каза, че българският пенсионер е с най-ниската пенсия, с най-нисък праг на бедност. По думите му друга стъпка представлява преизчисляването на пенсиите и премахването на максималния им размер. От левицата настояват още за увеличаване на приноса на стажа във формулата за определяне на размера на пенсията. Гьоков обясни, че процентът за всяка година осигурителен стаж трябва да е поне 1,33 на сто, колкото е и стандартът на Международната организация на труда и последващото му плавно увеличаване до 1,5 на сто. Сред мерките е и разширяването на съществуващите гъвкави елементи за насърчаване на по-дългото оставане на пазара на труда. Всяка година стаж след придобиване правото на пенсия да носи по-голям процент, искат от левицата.

Всички плащания, които не са свързани с осигурителен  принос, да бъдат извадени от държавното обществено осигуряване и да се поемат от държавния бюджет, пише още в декларацията.

Призовава се и към създаване на допълнителен фонд за дългосрочна грижа за възрастните хора и хората с увреждания, както и за приемане на Закон за възрастните хора.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още