IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 28 септември

09:11 | 28.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Съдии и адвокати остро реагираха на опитите за манипулация на обществото
В. Сега

Съдии и адвокати излязоха с остра позиция срещу призивите за саморазправа с техни колеги по повод на освобождаването на Джок Полфрийман от затвора. Общо 292 съдии от близо 40 съдилища в цялата страна и от всички нива в системата излязоха с обръщение към българските граждани, в което ги призовават към осъзнато и отговорно поведение в защита на основните демократични ценности, човешкото достойнство и обществения мир, тъй като "системата на държавно управление не полага никакви усилия за гарантиране на независимостта на съда като основен стълб на правовата държава". В последните дни по повод на съдебен акт за условно предсрочно освобождаване сме свидетели на злостна политическа злоупотреба със страданието на близките на жертвите на престъпления, на чувството за несигурност на гражданите и на ограничените по закон възможности на съда да участва в активна обществена комуникация.

ГЕРБ отказа да се занимава с цензурата в БНР
В. Сега

Без какъвто и да е дебат и без нито едно изказване, членовете на медийната комисия в Народното събрание единодушно подкрепиха предложението на ГЕРБ на Сметната палата да бъде възложено да извърши одит за финансовото управление на БНР от началото на 2017 до 30 септември т.г., без да вземат каквото и да е отношение по разкритията за брутална цензура в обществената медия и за съдбата на шефа й Светослав Костов. Заседанието на ресорната комисия бе първото след избухването на скандала в БНР. Затова се очакваше, че на него управляващи и опозиция ще обсъдят темата и ще заемат позиция редно ли е Костов да остане шеф на общественото радио. На практика обаче тази точка от дневния ред бе изчерпана за по-малко от пет минути, през които за цензурата в БНР не бе казана и една дума. Вместо това бе решено Сметната палата да започне одита си на 1 октомври, а резултатите от проверката да бъдат предадени в Народното събрание до края на януари догодина.

Четвърти сме в ЕС по производство на ток от въглища
В. Труд

България е на четвърто място в Европейския съюз по дял на електроенергията, произведена от въглища, през 2017 г., показват данни на онлайн изданието statista.com. Общо 45% от електроенергията у нас се е произвеждала от въглища. Лидер е Полша с 81%, следвана от Чехия с 54% и Гърция с 56%. Непосредствено след нас е Германия с 40%, където, обаче, политиците имат за цел да елиминират въглищата в производството на ток до 2038 г. Краят на ерата на изкопаемите горива все още не се вижда в Европа, посочва изданието. Все още доста страни в региона генерират много голяма част от електроенергията си от въглища. В същото време не всички държави са обявили срок за постепенното прекратяване използването на изкопаеми горива в производството на електроенергия. Учени по целия свят призовават страните да се откажат от производството на електроенергия от въглища. Предотвратяването на изменението на климата може да се постигне само чрез пълно изоставяне на изкопаемите горива на фона на понижението на цените на технологиите за производство на ток от възобновяеми източници.

Два варианта за ремонт на моста на Марица на път II-37 в Пазарджик
В. 24 часа

До края на годината ще са ясни необходимите дейности и стойността на ремонта на моста на р. Марица на път II-37 в Пазарджик, съобщиха от МРРБ. Възможни са два варианта за ремонт на моста в Пазарджик, част от републиканския път II-37. Предстои те да бъдат разгледани в Института по пътища и мостове и да се вземе решение по кой от тях да бъде изпълнено възстановяване на гредите на съоръжението. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова при участието си в парламентарния контрол. Пътноподдържащата фирма ще разработи проект, включващ както избрания вариант за ремонт на гредите, така и всички останали необходими рехабилитационни дейности. Очаква се до края на годината да се уточнят необходимите за целта строително-монтажни работи и тяхната стойност. Съобразно нужните средства агенция „Пътна инфраструктура“ ще търси варианти за включване на съоръжението в ремонтната програма през 2020 г.

US-оръжейна фирма иска да пренесе заводите си у нас
В. Монитор

Американска компания TAG обяви предложение да пренесе цялото си производство на военен клас бронирани машини в България и да изпълни поръчката за този вид техника за нуждите на сухопътни ни войски. От реализацията на проекта ще бъдат разкрити поне 1000 работни места. Янките са готови да направят смесено дружество с посочена от правителството фирма, която ще получи лиценз за производство на 10 модела бронирани автомобили и изключителни права за продажба на тези машини в ЕС, вкючително с опция за собствени марки. „Нашето предложение е България да не бъде просто клиент на базиран в друга държава производител“, заяви изпълнителният директор на TAG Робърт Паздерка. „Ние даваме на България възможност да обедини усилията си с нашата компания и заедно да се конкурираме със същите тези производители на големия пазар за бронирани автомобили в ЕС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още