IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 25 септември

08:10 | 25.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В. 24 часа

БНБ: Спестяванията в банките се увеличиха до 53.660 млрд. лева в края на август

В края на август 2019 г. депозитите на неправителствения сектор са 81.591 млрд. лв. (70.5 на сто от БВП), като се увеличават на годишна база със 7.3 на сто, информира Българската народна банка.

Депозитите на "Нефинансови предприятия" са 24.559 млрд. лв. (21.2 на сто от БВП). В сравнение с края на август на 2018 г. те се увеличават с 3.1 на сто. Депозитите на финансовите предприятия нарастват с 29.7 на сто на годишна база и през август 2019 година достигат 3.372 млрд. лв. (2.9 на сто от БВП).

Депозитите на Домакинства и нетърговските дружества обслужващи домакинства /НТООД/ са 53.660 млрд. лв. (46.4 на сто от БВП) в края на август 2019 година. Те се увеличават на годишна база с 8.2 на сто.

Пуснаха “Брикел”, с камери следят какво гориво използват в теца

РИОСВ-Стара Загора, е издала заповед в сряда да бъдат пуснати отново котлите на горивната инсталация за производство на топлинна енергия на ТЕЦ “Брикел”, съобщиха от министерството на околната среда.

От ведомството уточняват, че са били дадени предписания на теца да се отстранят от площадките наличните горива, които не са разрешени според действащото комплексно разрешително. След уведомление от дружеството, че предписанията са изпълнени, от РИОСВ-Стара Загора, направили проверка, която установила, че те са изпълнени.

На РИОСВ-Стара Загора и общинските органи е осигурен и непрекъснат достъп в реално време чрез система за видеоконтрол, с което се гарантирало, че няма да бъде използван неразрешен вид гориво в предприятието.

Български хотели искат данъчни облекчения заради "Томас Кук", отказват да приемат повече техни туристи

Български хотели искат данъчни облекчения, за да преодолеят кризата с плащанията за почиващите в тях, докарани от фалиралия британски туроператор "Томас Кук". Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова, която имаше днес следобед среща в министерството с бранша.

"Ще видим от разговори с финансовия министър Владислав Горанов на какво можем да разчитаме", каза тя. Ангелкова обясни, че досега в министерството са се обадили собствениците на 25 хотела, които са посрещнали туристи, докарани от "Томас Кук", но според нея броят им е поне 2 пъти по-голям.Те не могат да разчитат на заплащане за услугите, тъй като по принцип в този бранш се плаща 60 дни след престоя. По-голямата част от тези туристи са дошли през юли и август и на практика тези хотели трябва да се наредят в листата на кредиторите на "Томас Кук", за да могат да получат парите си.

В. Сега

България ще търси компромиси по пакет "Мобилност"

България ще търси компромиси по пакета "Мобилност", който налага тежки ограничения за транспортните превозвачи. Това стана ясно, след като във вторник транспортната комисия на Европейския парламент одобри да започнат тристранни преговори със Съвета на ЕС и Европейската комисия. През миналата седмица комисията отхвърли предложението на български евродепутати целият пакет да бъде оттеглен и да се разглежда от новата еврокомисия.

След заседанието на транспортните министри от ЕС в края на миналата седмица българският министър на транспорта Росен Желязков продължи да твърди, че ще се бори за отпадането на клаузата за връщането на камионите през определен период от време, като изтъкна като довод въглеродните емисии, които биха се отделяли. Още тогава обаче той заяви, че страната ни ще трябва да прави компромиси по други клаузи от пакета. България губи все повече подкрепата на останалите държави членки по отношение на текстовете от така наречения план "Макрон".

Агенцията за безопасност на храните вече е с нов директор

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е с нов изпълнителен директор. Досегашният шеф Дамян Илиев е сменен от Паскал Желязков, съобщиха във вторник от агенцията. Преди да бъде назначен на новия си пост, Желязков е бил директор на Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт „Проф. Д-р Г. Павлов“. От БАБХ отказаха коментар каква е причината за промяната.

Рокадата идва след месеци на криза с африканската чума по свинете, която ликвидира поне една пета от отрасъла в страната ни. За бързи промени в агенцията намекна земеделският министър Десислава Танева веднага след като пое поста от Румен Порожанов през май тази година. Оставката на Илиев бе искана многократно от експерти, политици, партии и граждани, но той неизменно оставаше на поста си.

В. Монитор

Над 54 000 автомобила минали по АМ "Тракия" на 20 септември

Трафик камерите на АМ "Тракия" в петък са отчетели 54 067 превозни средства на изхода на София на 20 септември - последният работен ден преди трите почивни дни около Деня на Независимостта, съобщи АПИ.

От тях пътуващите към Бургас са били 28 712, а в посока София - 25 355. На 23 септември (понеделник), последният от трите неработни дни за празника, са преброени 47 819 автомобила. От тях пътуващите към столицата са 32 420.

По АМ "Хемус" в същия ден трафикът е 39 517 коли, от които 23 655 автомобила в посока Варна. В последния почивен ден (23 септември), пътуващите от Ботевград към София автомобили са 24 029.

8500 туристи у нас в риск от фалита на „Томас Кук“

Броят на засегнатите от фалита на туристическата компания „Томас Кук“ може стремглаво да нарасне до 8500 души. Всичко зависи от дъщерните компании на туроператора. Освен английските 2500 туриста у нас, които от понеделник се прибират в родината си, у нас има още 5940 чужденци от Германия, Полша, Белгия, Франция, Холандия и Скандинавия, обяви министърът на туризма Николина Ангелкова на брифинг.

В министерството вече е сформирано звено за контакт по казуса „Томас Кук“, което да е на разположение 24 часа в денонощието. Ангелкова увери, че ведомството следи какво се случва и на дъщерните пазари - германския, полския, холандския, френския. По думите й поделенията на "Томас Кук" в Германия, във Франция и в Русия са обявили, че са в стабилно състояние, докато в Полша и Холандия също са обявили фалит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още