IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 16 септември

08:00 | 16.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В. 24 часа

РВД набира кандидати за ръководители на полети

Държавното предприятие “Ръководство въздушно движение” (РВД) започна есенната кампания за набиране на кандидати за ръководители на полети. Желаещите могат да подават документи до 1 ноември включително.

Бъдещите ръководители на полети трябва да преминат успешно шестте етапа на подбор – по документи, тест по английски език, тест FEAST (First European Air Traffic Controller Selection Test) в две части, за медицинска годност, практически упражнения на симулатор и заключително интервю.

Кандидатите, които не притежават сертификат за владеене на английски език, могат да се явят на изпит за определяне на нивото в центровете на РВД в София, Варна или Бургас, като отбележат това във формата за кандидатстване.

3 млрд. лв. за 7 години в "Натура 2000"

1 515 984 522 евро са предвидени за инвестиции в опазване и развитие на защитените зони в “Натура” за периода 2014-2020 г. Това става ясно от проект за актуализация на програмата, публикуван за обществено обсъждане. 830 628 518 евро от тези инвестиции вече са разплатени.

Териториите в мрежата “Натура 2000” в България са 4 104 837 хектара. При средноевропейски разход на хектар за периода от 60 евро за управление на защитените територии у нас би трябвало да се отделят над 246 млн. евро на година, което прави 1,7 млрд. за седем години.

Някои от предвидените мерки обаче са отпаднали заради липса на финансиране, затова сумите са по-малко. Източниците са донорство, национално и частно финансиране, както и по европрограми. Първият приоритет в актуализацията е развиване и допълване на защитените зони. Това ще стане след проучвания и инвентаризация.

“Биовет” отваря новия си завод за лекарства и фуражни добавки

В понеделник по обед “Биовет Пещера” официално отваря врати на новия завод за производство на фармацевтични продукти и фуражни добавки. Общият размер на инвестицията е 300 млн. лв., от които 200 млн. лв. са финансирани със заем по плана “Юнкер” през 2018 година.

Производствените мощности разкриват над 200 нови работни места за висококвалифицирани работници и специалисти в сферата на биотехнологията, химията и инженерството. Този проект е част от стратегията на дружеството за растеж като фармацевтична компания, базирана в ЕС.

Успешното реализиране на тази инвестиция води до 50% увеличаване на производствения и ферментационния капацитет на дружеството. На събитието се очакват да присъстват много официални лица, представители на централната и местната власт, народни представители и чуждестранни гости.

В. Сега

Застрахователите трупат ударно печалби

Застрахователните компании в сектор "Общо застраховане" трупат ударно печалби през първото полугодие на тази година. Това показват данните на Комисията за финансов надзор (КФН), оповестени в края на миналата седмица. За шестте месеца до края на юни печалбата им е 77.16 млн. лв. Справка с данните от същия период за 2018 г. показва, че печалбата на дружествата се увеличава с близо 70%. За първите 6 месеца на миналата година положителният финансов резултат възлиза на малко над 45 млн. лв., пресмята Инвестор.бг.

Бpyтният пpeмиeн пpиxoд на застрахователните дружества в този сектор за шестмесечието е 1.212 млрд. лв. Това е с над 200 млн. лв. (16%)  повече спрямо година по-рано. Традиционно с най-голям дял са зacтpaxoвĸите нa мoтopни пpeвoзни cpeдcтвa (72.5%), следвани от полиците „Πoжapи и пpиpoдни бeдcтвия и дpyги щeти пo имyщecтвo" (12.4%), "Злoпoлyĸa и зaбoлявaнe" (4.9%), "Kpeдити, гapaнции, paзни финaнcoви зaгyби и пpaвни paзнocĸи" (4.7%).

НАП е отписала над 10 млрд. лв. просрочени задължения през 2016 г.

НАП е отписала над 10 млрд. лв. публични вземания в рамките само на една година - 2016-а. Това става ясно от одитен доклад на Сметната палата за ефективността по събираемостта на данъци, осигуровки и всички останали държавни вземания. Одитът обхваща периода 2013-2016 г.

Причина за впечатляващата сума на опростени просрочени задължения към хазната е промяна в Данъчноосигурителния процесуален кодекс от началото на 2016 г., с която е въведено служебно отписване на всички държавни вземания с изтекъл 10- годишен давностен срок. През тази година са били прекратени изпълнителните производства за натрупани през годините несъбрани вземания от НАП и други институции, предявени за събиране в Агенцията по държавни вземания.

Анексите към обществените поръчки ще станат публични

Анексите към договорите за обществени поръчки вече ще са публични. Освен тях ще се публикуват и документациите, разясненията, протоколите и докладите от работата на комисиите, които се занимават с провеждането на търговете. Публични ще бъдат и договорите на подизпълнителите. Това предвиждат промени в Закона за обществените поръчки, публикувани за обществено обсъждане.

Част от тази документация е налична и в момента, но е разпиляна и откъслeчна. Идеята е сега тя да се публикува на едно място - в Регистъра на обществените поръчки. Именно сключването на анекси към основните договори е една от основните практики на министерства, агенции и други държавни институции. Така изпълнението на даден проект се оскъпява значително, а обществото трудно може да разбере в крайна сметка колко точно е било платено.

В. Монитор

Уловът на риба намаля десет пъти

Лошото време и силните ветрове направиха невъзможен риболова през септември, оплакаха се рибари пред „Монитор“.

Големите вълни и бурното море прогониха рибата, а влизането във водата е немислимо. „Много трудно се работи, времето е лошо, водата мътна и като цяло няма риба“, обясни шефът на рибарското сдружение „Черноморски изгрев“ във Варна Емил Милев - Лаврака. По негови думи сега е сезонът на сафрида и барбуна, а уловът е много нисък.

Хлябът най-евтин у нас и в Румъния

През 2018 г. разликата между цените на хляба и зърнените храни в Европейския съюз (ЕС) беше повече от три пъти между страната членка, където са били най-скъпи, и страната членка, където са били най-евтини. Това показва специализираното проучване на Евростат за разликата на цените в общността.

Когато нивата на цените в страните се сравняват със средния за ЕС индекс на равнището на цените, който е 100, резултатите показват, че през 2018 г. цената на хляба и на зърнените култури е била най-висока в Дания (с индекс на равнището на цените 152 пункта), следвана от Австрия (135), Люксембург и Финландия (127).

Пуснаха споделени скутери в София

И споделени скутери се предлагат вече в София. След навлизането на електрическите тротинетки вече са достъпни и споделени скутери, но на бензин.

Компанията пусна под наем в столицата 30 скутера, които се таксуват на минута използване или могат да бъдат наети за цял ден или една седмица при фиксирани тарифи. Потребителите не заплащат първоначална такса, а цената на една минута е 0.29 лв., която включва и горивото. В случай че решат да паркират скутера, без да прекратят наема му, една минута престой струва 0.09 лв. Фирмата предлага и целодневен наем с фиксирана тарифа от 59 лв. или едноседмичен на стойност 280 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още