IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 12 септември

07:50 | 12.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Правителството раздаде несъществуващи 1 милиард лева
В. Сега

Тол системата и плащането за изминато разстояние на тежките камиони все още са в бъдеще време, но управляващите вече разпределят очакваните приходи от нея. На две поредни заседания в рамките на седмица  бяха "наместени" близо 1 милиард лева. Миналата сряда министрите определиха крупната сума от около 550 млн. лв. за ремонт на шосета и за изграждане на нови отсечки. 7 дни по-късно правителството реши да отпусне нови близо 420 млн. лв. за изграждане на пътища в Северозападна България. Става въпрос за отдавна планирания и обещаван скоростен път от Мездра до Ботевград. Очаква се средствата отново да дойдат от бъдещи приходи от тол системата, с която тировете ще плащат за изминато разстояние по част от пътищата. Парадоксът е, че конкретният обхват на трасетата, за които ще се плащат такси, все още не е определен. Първоначално се говореше за над 60% от републиканската пътна мрежа - магистрали, първокласни и второкласни шосета, както и дори за част от третокласната мрежа. Последните анонси са, че платена ще е само около една трета от шосетата - около 6000 километра, като в обхвата на тола ще се включат най-натоварените транзитни трасета. Но и това не е окончателно определено.

Съд разреши на ТЕЦ "Перник" да продължи да пуши
В. Сега

Седем дни. Толкова време издържа решението на пернишката екоинспекция, която затвори два от общо трите парогенератора на "Топлофикация Перник". Те бяха спрени принудително заради незаконно горене на биомаса. Вчера обаче Административният съд в миньорския град разреши на централата, свързвана с бизнесмена Христо Ковачки, да работи отново. Екоинспекцията може да обжалва определението на магистратите в срок от седем дни, но не е ясно дали ще се възползва от това право. Причината е, че вчера екоексперти влязоха на проверка в ТЕЦ "Република" (част от ТЕЦ "Перник"), за да проверят дали дружеството е изнесло 90 тона слама от площадките си. По информация на Медиапул комплексното разрешително не позволява на топлоцентралата да гори слама. Изнасянето на балите беше условие да се пуснат отново двата парогенератора. Така, ако то е спазено, тецът на практика може да продължи работа. Решението на съда и последващите действия на екоминистерството вероятно ще доведат до нови протести. 

Жилищата за краткосрочно наемане нова цел на споделеното инвестиране
В. Монитор

Жилищата в София и Пловдив за краткосрочно наемане са новата цел на дружествата за споделено инвестиране. Това стана ясно днес по време на представянето на един от тях. Ще се подбират жилища с потенциал от средния високия сегмент, в които дамогат да се настаняват по около 4 души. Плановете са след набирането на необходимите средства и покупката, за 6 до 9 месеца имотите да се ремонтират и приспособят за краткосрочно отдаване под наем през платформите Airbnb.com и Booking.com. Очакваната годишна доходност е 5-7%. Готовият продукт ще е на пазара наемния пазар в рамките само на 18-ия месец като разработен продукт ще бъде предложен за продажба, което ще донесе допълнителна възвращаемост. На въпрос на „Монитор“ дали няма да се увеличат рисковете от евентуални ограничения, които могат да бъдат наложени на сайтовете за краткосрочен наем, както това се случва в част от големите градове в Европа, основателят и на платформата създател Ефтим Ефтимов, отговори, че е взет под внимание и този фактор.

Ядемзлатни вносни домати
В. Труд

Българите са изяли над 88 хиляди тона вносни домати през миналата година. За 2019 г. прогнозата е количеството да стигне 78 хиляди тона. С 18% расте вносът на домати у нас годишно за последните 5 години, показва анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство. В същото време въпреки ниската цена на зеленчука в чужбина, у нас те се продават в пъти по-скъпо. В Турция, откъдето идват основните количества, в последните седмици на август цените на доматите са паднали до около 0,20 – 0,25 долара за килограм (около 0,44 лв. за кг). В Холандия и Испания, които са сред най-големите производители в Европа, цените на едро за месец август са около 0,80 евро/кг (1,60 лв. за кг). У нас обаче вносните домати вървят по 1,28 лв. за килограм, показват последните данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Цените на европейските домати като цяло през това лято са сред най-високите за последните 5 години. Това се обяснява с горещото време и увеличението на разходите, които растат непрекъснато за последните 10 години, твърдят експертите.

Пак промени в ръководството на БДЖ
В. 24 часа

Промяна в структурата на железопътния холдинг, която ще е свързана с поредна промяна на ръководството му, оповести в парламента вчера транспортният министър Росен Желязков. Той уточни, че структурата на холдинга създава предпоставки за “не много добра координация” и в най-скоро време ще направи анализ и ще вземе решения. “Когато станах министър, забелязах обтегнати отношения между холдинга и дъщерните дружества, но мислех, че това се дължи на персонални проблеми . Но наблюдавам тенденция, че дори когато има колегиални отношения, в процеса на работата има обтягане на отношенията”, каза пред депутатите Желязков. В края на 2018-а Росен Желязков освободи от съвета на директорите на железопътния холдинг Велик Занчев и Владимир Владимиров. Желязков съобщи още на депутатите, че този месец ще бъде обявена поръчката за доставка на 40 нови пътнически вагона, които ще развиват до 160 км/ час, а стойността на поръчката е до 50 млн. евро. Октомври ще бъде пусната и поръчка за доставка на 10 нови локомотива 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още