IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 11 септември

08:10 | 11.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В. 24 часа

Заявления за обезщетения от “Олимпик” - до 27 септември

Завления за обезщетения от кипърския застраховател “Олимпик” ще се приемат до 27 септември. Срокът е 35 дни, считано от 23 август, когато излезе официалното решение за ликвидация на дружеството, което остави близо 200 хил. у нас без задължителната застраховка “Гражданска отговорност”. Това става ясно от допълнителни упътвания за кредиторите, публикувани от Службата за контрол върху застрахователните компании на Република Кипър.

Виваком пуска световната музикална платформа TIDAL за първи път в България

Глобалната музикална и развлекателна стрийминг платформа TIDAL вече е достъпна в България в партньорство с Виваком, съобщиха от телекома.

Потребителите на планове Smart ще имат възможността да слушат безплатно 60 милиона песни с високо качество, без реклами, както и концерти на живо, моменти зад кулисите и албуми. Всички потребители на Виваком"могат да ползват TIDAL без апликацията да черпи от включените в плана мегабайти на висока скорост до края на годината.

2220 сгради санирани досега в България

В МРРБ се проведе първото заседание на Националния експертен съвет за координиране изпълнението на Националния план за сгради с близко до нулево потребление на енергия.

„Създаването на Националния експертен съвет за координиране изпълнението на Националния план за сгради с близко до нулево потребление на енергия е от съществено значение, предвид централното място, което сградите заемат в политиката на Европейския съюз за енергийна ефективност след 2000-та година. Държавите-членки трябва да разработят своите нови Национални дългосрочни стратегии за обновяване на националния фонд от жилищни и нежилищни сгради до 2050 г., които целят преобразуването на всички съществуващи сгради в такива с почти нулево енергопотребление по ефективен спрямо разходите начин.“

В. Сега

САЩ се разтревожиха заради АЕЦ "Белене"

На фона на започналата процедура за избор на кандидати за АЕЦ "Белене" САЩ обявиха, че са сериозно притеснени от реализацията на проекта. Тревоги има и към един от ключовите проекти на правителството - продължаването на втората тръба на руския газопровод "Турски поток" през България до Сърбия. Според първия заместник помощник-секретар на Бюрото за енергийни ресурси на САЩ Кент Логсдън така ще се увеличи зависимостта на страната ни от един енергиен източник. България става по-уязвима, а зад двата проекта се крият политически интереси, подчерта той, цитиран от "Медиапул".

Логсдън изтъква, че правителството му насърчава износа на втечнен газ от САЩ чрез изграждането на такива терминали, но не субсидира цените на синьото гориво за външните пазари. В края на април, след среща с председателя на Института за енергийни изследвания на САЩ Том Пайл, премиерът Бойко Борисов каза, че е разговарял с него САЩ да дотират по линия на военното си сътрудничество с България вноса на американски втечнен газ у нас, за да може цената му да е по-конкурента от руската.

АИКБ поиска прокуратурата да разследва пазара на ток

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) отново поиска от главния прокурор да разследва за престъпления формирането на цените на свободния пазар на ток. За разлика от предишния път обаче във вторник работодателите се срещнаха лично със Сотир Цацаров.

Бизнесът настоява да се провери и за нерегламентирани сделки, за наличието на каквито се говори отдавна. От организацията на Васил Велев предупреждават, че през последната година спекулативният ръст на цените нанася сериозни щети на индустрията - оскъпява стоките и услугите и забавя ръста на доходите.

Екоминистерството най-сетне откри, че "Брикел" замърсява региона

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Стара Загора най-накрая откри, че "Брикел" замърсява въздуха и гори непозволени отпадъци. Вчера инспекторите издадоха акт за спиране на мощности на свързваната с бизнесмена Христо Ковачки централа. Става въпрос за котли № 1, 2, 3, 4, 5 и 6 на горивната инсталация за производство на топлинна енергия на теца.

Мярката е наложена заради установено използване на неразрешен вид гориво - биомаса, в нарушение на издаденото комплексно разрешително на дружеството и години след като започна поредица от протести на местни жители заради мръсния въздух в Гълъбово и околията.

Това е втори случай, в който се установява използване на боклук в централи, свързани с Ковачки, след като през миналата седмица бе спряна работата и на част от "Топлофикация" - Перник. В отговор от пернишкото дружество отговориха с рекет, като спряха топлата вода на града, заплашиха със студ през зимата и обявиха, че ще съдят отговорните за спирането на инсталациите.

В. Монитор

Енергийната борса затвори при средна цена 108.23 лева за мегаватчас

При средна цена 108.23 лева за мегаватчас е търгуван днес токът на Българската независима енергийна борса (БНЕБ), показват данните от търговията на борсата при сегмента "пазар ден напред". Сделките са на база утрешен ден на доставка /11 септември/.

Средната цена на пиковата енергия /9.00-20.00 ч./ e 120.48 лв. за мегаватчас. Извънпиковата енергия /1.00-8.00 ч.; 21.00-24.00 ч./ е изтъргувана при средна цена 95.98 лв. за мегаватчас.

Най-ниската цена в рамките на днешната сесия, при утрешен ден на доставка, е 68.20 лв. за мегаватчас, достигната за 3.00 - 4.00 ч., а най-високата е 133.19 лв. за мегаватчас - за 20.00 - 21.00 часа.

Фирми от Южна Корея искат да внасят БГ вина и млечни продукти

Български продукти сред които вина, етерични масла и млечни продукти са с изключителен потенциал да бъдат изнасяни за корейския пазар. Това стана ясно по време на среща на министъра на икономиката Емил Караниколов, който е на работно посещение в Сеул, с председателя на Корейската асоциация на компаниите-вносители /КOIMA/ Хонг Кванг-Хи.

Корейската асоциация на компаниите-вносители (KOIMA) е организация, в която членуват над 8000 южнокорейски бизнес компании-вносители и е създадена през 1970 г. Това е единствената бизнес организация в Република Корея, която има за цел да подпомага вноса от чужбина и играе много важна роля в насърчаването на търговията на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още