IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 10 септември

08:07 | 10.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Фонд "Земеделие" обрича на провал програма с 272 млн. лв. финансиране
В. Сега

Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) обрича на провал поредна мярка по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Фондът бави одобрението на стотици проекти на местните инициативни групи (МИГ) за развитие на съответните райони, съобщиха източници на в. "Сега". Забавянето е критично - по последни данни в Информационната система за управление и наблюдение (ИСУН) договарянето по този приоритет възлиза на 0,26%, а реално изплатените средства са пълна нула. Това би следвало да доведе до сериозно орязване на бюджета по мярката. В момента в страната са регистрирани общо 64 сдружения, покриващи територията на една или повече общини, с участието на представители  на публични органи, фирми и неправителствени организации. Сдруженията разработват стратегии за водено от общността местно развитие, по които може да се обявяват процедури за набиране на проекти с финансиране по няколко оперативни програми, включително и Програмата за развитие на селските райони. Държавен фонд "Земеделие" е водещ в координацията за прилагането на тази схема.

Екоминистерството най-сетне откри, че "Брикел" замърсява региона
В. Сега

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Стара Загора най-накрая откри, че "Брикел" замърсява въздуха и гори непозволени отпадъци. Вчера инспекторите издадоха акт за спиране на мощности на свързваната с бизнесмена Христо Ковачки централа. Става въпрос за котли № 1, 2, 3, 4, 5 и 6 на горивната инсталация за производство на топлинна енергия на теца. Мярката е наложена заради установено използване на неразрешен вид гориво - биомаса, в нарушение на издаденото комплексно разрешително на дружеството и години след като започна поредица от протести на местни жители заради мръсния въздух в Гълъбово и околията. Това е втори случай, в който се установява използване на боклук в централи, свързани с Ковачки, след като през миналата седмица бе спряна работата и на част от "Топлофикация" - Перник. В отговор от пернишкото дружество отговориха с рекет, като спряха топлата вода на града, заплашиха със студ през зимата и обявиха, че ще съдят отговорните за спирането на инсталациите.

С упътване ужилените от „Олимпик“ си търсят парите
В. Монитор

Комисията за защита на потребителите публикува упътване за кредиторите на „Застрахователна компания Олимпик - клон България”. Под формата на въпроси и отговори ужилените от фалита на кипърското дружество може да разберат как да подадат претенции за възстановяване на пари от застраховка „Гражданска отговорност“. Сложната процедура може да откаже голяма част от кредиторите да си потърсят загубеното, коментираха юристи пред „Монитор“. Ужилените имат време до края на септември за претенция лично или чрез представител. Според упътването това трябва да бъде извършено пред ликвидаторите на компанията в предписаната форма и да бъде придружено с всички необходими доказателства за обосноваване на претенцията. Предявяването на претенция е с клетвена декларация или лично като кредитор или чрез пълномощник пред нотариус, в посолството на Кипър или пред секретар на съда в Кипър.

Приходите от ДДС с 13% ръст
В. Труд

Новите изисквания за касовите апарати вече дават резултат. Приходите от ДДС от сделки във вътрешността на страната нарастват с 13,4% и за първата половина на годината са над 3,93 млрд. лв., сочат данните на Министерството на финансите (МФ). Увеличението на отчетения оборот е значително по-голямо от ръста на икономиката, който е 3,5%, и явно се дължи на излизане на оборотите на светло. До края на юни всички търговци, които не използват софтуер за управление на продажбите, трябваше да сменят касовите си апарати, така че да подават данни в НАП за регистрирания оборот на всеки 5 минути. Общите приходи от ДДС, включително и от внос, нарастват с 8,6%, или с 514 млн. лв. и за полугодието достигат 6,46 млрд. лв. Резултатите от мерките срещу сивата икономика проличават и при събрания акциз от цигари. Приходите от налога се увеличават с 15,3%, или с 212 млн. лв. При акциза върху горивата ръстът на приходите е с 5,5% до 1,362 млрд. лв. Приходите от данъка върху доходите се увеличават с близо 10%, а от осигуровки – с 11,5%, или с 622 млн. лв., което основно се дължи на нарастването на заплатите.

БДЖ с автобуси на релси вместо празни влакове
В. 24 часа

10 автобуса на релси има намерение да купува БДЖ. Това съобщи пред “24 часа” и пред още една медия преди две седмици изпълнителният директор на холдинга Никола Василев. Подобна идея, но за 30 шинобуса за 120 млн. лв., имаше през 2013 г. и тя предизвика вълнения след железничарите. Очакваше се поръчката да бъде обявена до края на годината, а първите автобуси на релси да бъдат доставени през 2014 г. Нищо от това не се случи. Тези жп автобуси не са познати на българските пътници, сегашните са нещо като “xибpид” мeждy aвтoбycи и мoтpиcи. Първоначално автобусите на релси са проектирани и разработени през 30-те години на миналия век с конструкция като на автобус. Икономични са, леки са, водят се лек жп транспорт, което ги прави и недотам надеждни. По-късно железопътните автобуси са се развили в по-големи размери, с характеристики, подобни на външен вид на лек вагон. Проектирани са специално за малко използвани железопътни линии. Има ги в Германия, Италия, Франция, Обединеното кралство, Швеция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още