IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 6 септември

08:00 | 06.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Лондон се отказа да връща визите веднага след Брекзит
в. Сега

Британското правителство се отказа от плана си да сложи край на свободата на движение на гражданите на Европейския съюз веднага след 31 октомври, когато смята да напусне ЕС дори и без сделка. Гражданите на страните от Европейската икономическа зона, която включва ЕС, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, плюс тези на Швейцария, които се установят в Обединеното кралство от Брекзит до края на 2020 г., ще могат да получат статут на временен имигрант за срок от 3 г. Целта на тази инициатива е да "гарантира на компаниите сигурността, че ще могат да набират и запазват своя персонал след Брекзит, обясни британското вътрешно министерство. За временния статут ще се кандидатства "по проста процедура в интернет". Гражданите на ЕС, които вече живеят във Великобритания, имат време до 31 декември следващата година, за да кандидатстват за статут за уседналост. Преди седмици стана ясно, че британският вътрешен министър Прити Пател и служителите във ведомството й се готвят да върнат граничния контрол за всички чужденци веднага след 31 октомври.

Разходите за здравеопазване у нас са около средното за ЕС
в. Сега

България е на 16-о място в ЕС по разходи за здравеопазване, сочат последните данни на Евростат - за 2016 г. С 8.2 на сто от брутния вътрешен продукт, заделяни за сектора, страната е сред първенците сред източните държави в съюза. Проблемът обаче е, че официалните данни сочат, че през 2016 г. публичните разходи за здравеопазване у нас са били около 4.5% от БВП, т.е. останалите почти толкова средства са били плащани лично от джоба на гражданите. 

Най-много за здравеопазване като процент от БВП отделя Франция - 11.5%. Следващите най-високи коефициенти са в Германия (11.1%) и Швеция (11%).  Процентът в България - 8.2, е съпоставим с Гърция - 8.3%, и Словения (8.5%), които са и единствените страни от Източна Европа пред нас по този показател. След нас са Ирландия - 7.4%, и още 11 държави членки, като Румъния е с най-ниското съотношение (5%). Въпреки че Люксембург има второто най-ниско съотношение на разходите за здравеопазване спрямо БВП (6.2%), това е отражение на високия БВП в държавата, отбелязват от Евростат. В целия ЕС като цяло се изчислява, че разходите за здравеопазване през 2016 г. възлизат на 9.9% от БВП.

До дни тръгва процедура за строеж на халета в индустриална зона Свиленград
в. Монитор

До няколко дни стартираме процедура за изграждане на халета, складове и цехове в индустриалната зона в Свиленград. Още преди 3 месеца стартирахме процедура за рамков договор с няколко строителни фирми за изграждане или възстановяване и подобряване на инфраструктура. Това съобщи днес министърът на икономиката Емил Караниколов в отговор на депутатски въпрос по време на парламентарния контрол.

„Разглеждаме възможността да свържем пътищата с индустриалната зона. Ще проучим и вариант за жп терминал там. Досега от зоната не са са могли да предприемат тези действия, защото не са били на печалба. За миналата година зоната излезе на печалба с около 5 млн. лв. За тази година се очаква тя да бъде 2 пъти по-голяма. За подобряване на инфраструктурата в зоната Национална компания „Индустриални зони“ има средства. За пътните връзки обаче ще се търсят пари от държавния бюджет“, поясни министърът.

НАП: Не казвайте банковата си сметка
в. Труд

Не давайте по телефона или по мейла информация за банкови сметки, дебитни и кредитни карти. Това предупреждават от НАП в новия сайт https://check.nra.bg/, от който всеки вече може да провери каква негова лична информация е източена при хакерската атака срещу приходната агенция през юли. Проверката изисква въвеждане на персонален идентификационен код (ПИК), издаден от НАП, или квалифициран електронен подпис (КЕП). Преди да видите какви ваши лични данни са източени приложението изисква да смените ПИК-а си, чрез който имате достъп до електронните услуги на приходната агенция. От НАП съветват хората да сменят паролите и на мейлите си. Освен онлайн, информация за типа лични данни, които са източени, гражданите могат да получат и във всички офиси на НАП след представяне на лична карта. Българите, които нямат ПИК и КЕП, живеят в чужбина и не могат да посетят офис на НАП, могат да получат информация на тел. +359 2 9859 6801. След свързване, експерт от НАП ще зададе контролни въпроси с цел идентификация преди предоставяне на данните. Обща информация за чужденците е публикувана в английската версия на сайта. Чужденците, за които има източени данни, ще бъдат уведомени от данъчната си администрация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още