IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 30 август

07:46 | 30.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

60% от столичани с парно имат да доплащат
В. Сега

Топломерите на много от абонатите на "Топлофикация-София" все още не са отчетени, заяви говорителят на общинското дружество Елизабет Павлова. Тя призова клиентите да осигурят достъп на проверяващите, за да получат реални сметки. Насрочването на резервни дати и отчитането на показанията ще е възможно до 1 октомври. След това сметките ще се формират не според реалното потребление, а  "на база", предупреди Павлова.  Абонатите, които вече са получили изравнителните сметки за предния отоплителен сезон и имат да доплащат, е добре да го направят до 15 септември. След тази дата вече ще се начисляват лихви за закъснение. По данни на един от топлинните счетоводители около 60 процента от клиентите имат да довнасят, а около 40% са надплатили и топлофикацията трябва да им възстанови пари. Все още обаче има доста жилища, в които не е извършен реален отчет на уредите. Ето защо от "Топлофикация София" призовават абонатите да осигурят достъп на топлинните счетоводители.

Българите във Великобритания остават неинформирани за Брекзит
В. Сега

Много от нашите сънародници във Великобритания са силно разтревожени заради Брекзит, тъй като не са наясно какво предстои да се случи, както и какво е необходимо да направят, за да останат в страната. Това стана ясно от разкази на българи, пребиваващи в островната държава, на дискусия по темата, организирана от омбудсмана Мая Манолова. Българите в значителна степен остават неинформирани за процедурата по придобиване на т.нар. статут на уседналост, който би им позволил да запазят своите права и след Брекзит. Хората често не са наясно с процедурата, не знаят сроковете за кандидатстване за статута, нито какви документи да подадат. Вероятно това е една от причините, поради която досега молби са подали малко над 54 000 българи от общо около 200 000, за които се смята, че пребивават в Обединеното кралство. Изключително тежък проблем се явява езиковата бариера – кандидатстването е на английски, който доста от сънародниците ни не владеят. Спъва ги и липсата на компютърни умения – някои дори нямат електронна поща или не знаят как да я ползват.

Правят спецагенция срещу двойния стандарт
В. Монитор

Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще се превърне в спецагенция от началото на 2020 г. Инспекторите на регулатора ще имат повече правомощия да разследват потенциални нарушения и да се борят с нелоялни търговски практики като двойния стандарт при продуктите, подвеждащи реклами или опасни стоки. Промените са заложени в изменения на Закона за защита на потребителите, публикувани за обществено обсъждане. Комисията ще може да закупува стоки, за които се смята, че се продават с различно съдържание под една и съща марка у нас и в други държави от Европейския съюз (ЕС). И в момента регулаторът прави покупки под прикрита самоличност или чрез т.нар. тайни клиенти. Но вече комисията ще може да изследва стоките в лаборатории, ако има съмнение, че указаното съдържание на етикетите се различава от реалните съставки в продукти като шоколад, напитки или други.

Двоен ръст на коли на ток у нас за година
В. Труд

Двоен ръст на електромонилите у нас за година  отчитат от МВР. Над 980 коли на ток са регистрирали българите в цялата страна до момента към края на юли 2019 г. Бройката е с 458 повече спрямо същия месец на 2018 г., когато на ток са се движели едва 526 автомобила. Те са и с 35 повече в сравнение с юни тази година (949 автомобила). Това показва статистиката на вътрешното министерство за регистрираните автомобили, задвижвани на ток в страната. При хибридите броят на регистрираните коли през юли достигна 6631 и отбелязва ръст от 4%, когато са били 6429. Само в периода септември 2018 г. – януари 2019 г. ръстът на регистрираните електрически и хибридни превозни средства в страната е 34%, споделиха експерти. Може да се обобщи, че колите на ток в България по последни данни за юли 2019 г. достигнаха 7615. Преди дни стана ясно, че от 1 октомври 2020 г. регистрационните табели на електромобилите в България вече ще са със зелен фон и черни букви и цифри, според наредба, пусната за обществено обсъждане.

Определят Кадастъра за обект със стратегическо значение
В. 24 часа

Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) да бъде определена за обект със стратегическо значение. Това предвижда подготвен от Министерството на регионалното развитие и благоустройството проект за допълнение на правителствено постановление, с което се определят стратегическите обекти и дейности. Проектът на нормативния документ е публикуван за обществено обсъждане. Основна задача на АГКК е създаването на кадастралната карта и кадастралните регистри в цифров вид за територията на цялата страна, поддържането им в актуално състояние и осигуряване на основни кадастрални данни за нуждите на планирането, инвестиционното проектиране, изграждането на инфраструктурни обекти, решаването на проблеми при бедствия, опазване на околната среда, при реализиране на сделки с недвижими имот, дейности по директивата INSPIRE съгласно Закона за достъп до пространствени данни и други. Всички те са изцяло зависими от функционирането на информационните системи на кадастъра - Интегрираната информационна система за кадастър и имотен регистър и Кадастралноадминистративната информационна система, които трябва да отговарят на съвременните изисквания, на ГИС системите за предоставяне на данни и електронни услуги, както и на промените в нормативната уредба. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още