IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Какво се очаква от срещата на Борисов с Урсула фон дер Лайен

Новият председател на Европейската комисия получава различни сигнали за това какво България иска като ресор, коментира Весела Чернева

14:39 | 29.08.19 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Целта на новия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е да разговаря с премиера относно новия ресор на кандидата ни за еврокомисар.

„Изглежда, че тя получава различни сигнали за това какво България иска като ресор. В крайна сметка председателят на ЕК е този, който избира как да подреди този пъзел“, коментира зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева по БНР.

Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пристига на посещение у нас днес. В София тя ще се срещне с българския министър-председател Бойко Борисов. Визитата е част от консултациите, които фон дер Лайен провежда с лидерите на държавите-членки на ЕС преди представянето на пълния състав на новата Еврокомисия. 

По план тя трябва да заработи на 1 ноември. За свой представител в нея България номинира досегашния еврокомисар Мария Габриел. След серия спекулации по темата какъв ресор ще поиска страната ни, премиерът Борисов уточни, че България желае да получи ресор „Киберсигурност". 

Преди дни премиерът Бойко Борисов определи като "измишльотина" информациите, че в новата Европейска комисия страната ни иска ресор "Земеделие". "Това, което искаме, са модерните ресори - киберсигурност, управление на ИТ технологиите“, заяви той.  

"Ресорът, който е сега, плюс разширение към него", така премиерът обобщи желанията на страната ни. В момента Мария Габриел отговаря за "Цифрова икономика и цифрово общество".

Чернева коментира, че не става дума само за разделение между двата пола, а за политическа представителност на различните партии в ЕП и за това как малки и големи страни могат да бъдат представени в ЕК. „Тоест ако се даде едно твърде голямо портфолио на една от по-малко важните страни, с течение на времето то започва да страда“. Ще стане дума и за структурата на новата европейска комисия и апетитите на различни държави към вицепрезидентските постове в Комисията, отбеляза Чернева.

Разговорът в този случай, според Чернева, е с премиера, а не с кандидата, „за да може тя най-добре да разбере какви са очакванията на държавата и какви са нейните собствени (на Урсула фон дер Лайен, бел. ред.), възможности за маневриране в различните комбинации на този триизмерен пъзел“.

Кандидатурата на Мария Габриел беше достатъчна, тъй като тя удовлетворяваше желанието на фон дер Лайен да има достатъчно голяма женска квота, каза още Весела Чернева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 4
honaniga
преди 4 години
Прегръдки и ласкателства на селски хитрец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 6
ABBA
преди 4 години
Какво се очаква от срещата на Борисов с Урсула фон дер Лайен Кьорфишеци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
s3
преди 4 години
Дано срещата да мине нормално и да се договори следващ мандат за Мария Габриелова за еврокомисариата. Г-жа Габриелова вече доказа качествата си в кибер сферата, и страната ни е с едно от най-високите нива за прилагане на интернет, с едно от най-сигурните защити на кибер информацията, останалите държави могат да ни вземат за пример и да действат по наш тертип.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още