IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Божилов: Цената за F-16 е поносима

От гледна точка на надграждането американските самолети превъзхождат другите аналози, коментира експертът

17:35 | 04.08.19 г. 9
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Цената за американските изтребители F-16 е поносима, а закупуването на последния модел от серията F-16 е най-доброто решение за България“. Това мнение изказа Йордан Божилов, експерт в Софийския форум за сигурност, в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria.

Припомняме, че договорът за закупуване на 8 нови изтребителя F-16 блок 70 със САЩ бе обнародван през тази седмица в "Държавен вестник". Обнародвани са и Договорът за индустриално сътрудничество, както и актуализацията на бюджета за сделката. Публикуването на документите е последният етап от българската процедура по договора със САЩ за новите самолети.

България ще купи 8 изтребителя за 2,2 млрд. лева. Очаква се първите самолети да бъдат доставени до средата на 2023 г., 4 бойни самолета ще бъдат доставени до края на 2023 г., а последните – в началото на 2024 г. Оперативна готовност на самолетите трябва да бъде постигната в края на петата година от датата на влизане в сила на договора.

Договорът за F-16 включва придобиване на самолети, въоръжение, подготовка на летци и технически състав. Също така е договорено да се изгради център в Долна Митрополия, който ще позволи обучаване на български пилоти, като е възможно да се извършват обучения и за нуждите на други държави, обобщи  Йордан Божилов. 


“Купувайки средство за отбрана, трябва да отчитаме пълния спектър от въпроси – възможностите, които ни предоставя партньорството със страната производител, възможностите за участие в съвместни операции на НАТО, възможности за бъдещо развитие на системата. Самолетът е средство, което ще бъде надграждано във времето“.

Важно е да има възможности за надграждане. От тази гледна точка самолетите F-16 превъзхождат другите аналози, коментира Божилов.

"България вече не е в рамките на Варшавския договор, когато Министерството на отбраната или военните решаваха какво военно средство им трябва и държавата работеше, за да го произведе".

В момента имаме няколко кораба, които могат да изпълняват широк комплекс от мисии. На нас ни трябва ново технологично състояние – кораби, които да приемат вeртолети, да имат средства за защита и да изпълняват широк спектър от задачи, обясни още Божилов.

Вижте повече във видео материала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 4
bgMan
преди 4 години
Ами нали точно смесването променя генетически етническата същност?Какво обичаха да казват нацистите - "смешение значи падение".А такова яко смешение както си го описал, означава че почти нищо славянско не е останало в следващите поколения.Съвременните генетични изследвания на българите от цялата територия на България потвърдиха преобладаващи 60-70% наследствени гени от някакви източно-ирански племена, а вие все още си плещите за викинги, хазари, славяни и руснаци.Иначе към какво чувстваш привързаност, какъв се чувстваш, какъв избор правиш по въпроса... виж това е друга тема. На мен като българин не можеш да ми наложиш да се чувствам славянин или брат със сърби, руснаци, турци или който и да е друг. Май генетически сме по-близки с македонци, молдовци, чуваши и няколко други много малки общности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 6
Grosss
преди 4 години
Смесването на българи,скандинавски викинги и хазари създава рускитедържави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 6
Grosss
преди 4 години
Виж историята на българите преди създаване на Дунавска България и тогаваприказвай кой какъв е.Всичките народи на източна Европа са ни джинс ,койтоводи началото си от българите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 36 rate down comment 25
bgMan
преди 4 години
Руснаците са толкова славяни колкото са славяни и марсианците.Освен това са шовинисти с някаква си тяхна мания за величие и въобще не гледат на българите като братя. Като приятелски народ - да, но съвсем не като братя. Очакват да сме им васали, не братя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 40 rate down comment 22
data
преди 4 години
ми преди едни 100 г едни други Българи са го направили и не им е пречило да го забодат на братята славяни при все, че ония са се домъкнали не с добро по нашите земи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 45 rate down comment 44
Sandy
преди 4 години
Кво ще надграждаме - бомби и ракети ли? Срещу кой ще ги пускаме - срещу Русия или Турция? И 8-те ни кошници, ще бъдат свалени само с един залп, било от Русия или Турция. Освен това кой пилот ще изпълни заповед да атакува Русия? Кой българин, ще бъде хвърлен в бой срещу руснаците? Ами то 99,9% от българите ще дезертират при руснаците и ще обърнат дулата срещу американците ! Пази Боже да не се стига до такъв сценарий, но българите като цяло няма да воюват срещу братята си славяни, те ще се обърнат със страшна злоба и сила срещу тези, които им заповядат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 21
majnata
преди 4 години
а , ша та включа и тебе ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 17
data
преди 4 години
лесно е , заставаш пред огледалото и почваш - майката, лелята , стринката и так далее
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 25
majnata
преди 4 години
на кого да тегля майната ... на блумбърговитв ли , на Божилов ли или на Бойча ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още