IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 3 август

09:03 | 03.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Откриването на третия лъч на метрото се отлага за февруари

в. Сега

Метро от „Красно село“ до бул. „Патриарх Евтимий“ в София ще има през февруари 2020 година, а не както досега съобщаваха от Столичната община - до есента на тази година. Причината – според сега действащите договори с фирмата доставчик на метро влаковете, изпитанията за тях трябва да приключат именно в началото на следващата година, съобщи Дарик. Февруари 2020 г. е срокът и за пускане в експлоатация на станциите до бул. „Владимир Вазов“ Забавянето се налага поради времетраенето на тестовете на влаковете и цялостната автоматика, обясни директорът на "Метрополитен София" Стоян Братоев пред БНР.

"Това е ново поколение системи за управление. Досега ние за три месеца правихме тестовете на предишните участъци. Минималният срок, по искане на "Сименс", беше осем месеца, но те се съгласиха да го намалим на шест месеца. И в момента работим в този шестмесечен срок. В участъка бул. "България" - "Красно село" вече са започнали тестовете, предстои в края на този месец да започнат и от бул. "България" до ул. "Граф Игнатиев", каза той.

Предстоят още арести заради хакването на НАП

в. Сега

Предстоят още арести заради хакването на НАП, което бе квалифицирано от спецпрокуратурата като кибер тероризъм. Шефът на ГДБОП гл.комисар Ивайло Спиридонов съобщи, че обвинените от Таб груп са работили по поръчка отвън и заяви, че ще има още арести. Той предположи, че Кристиян Бойков ще бъде привлечен в разследването като свидетел, защото бил използван. Спиридонов описа как ГДБОП е успяла да проникне в компютрите на фирмата - "с хитрос и лукавство". Службите са прегледали записите на видеокамерите в офисите на Тад груп и така се видели какви пароли се въвеждат в устройствата. Спиридонов каза, че в компютъра на Бойков "има много неща". Гл.комисар напълно оправда действията на спецпрокуратурата, която вчера рапространи доказателства от разследването. "Първо обвиняемите обиколиха тв студиата да обясняват. Нека сега обществото си създаде представа какви хора ходят. НАП е оставила една врата, за да влизат хората да си правят справки. За тяхно удобство. Но са се намерили недобронамерени, които са откраднали ключа.", каза Спиридонов.

Властта: Спим в министерско легло за 25 лв. на нощ

в. Монитор

От 25 лв. за нощувка започват цените за един човек в разгара на летния сезон в почивната база на МС в курорта Слънчев бряг, където отсядат министри, депутати и държавни служители, делейки един покрив с обикновени граждани, показва справка на Монито. Всеки, който иска да спи в министерско легло, може да избира между двойна стая или апартамент в комплекса. При първия цените варират от 50 до 80 лв., а след средата на август падат още повече. Тези, които предпочитат септемврийското море, могат да се възползват от изгодната оферта, тъй като тогава цената за двойната стая излиза точно петдесетарка. За апартаментите, в които могат да се настанят до 4-ма души, естествено сумите за престой са по-високи - от 80 до 140 лв. В цената е включена закуска, но не и шезлог и чадър на плажа. За привличане на повече почиващи има и пакетни цени със закуска, обяд и вечеря. Така морето за двама за пет нощувки в пика на сезона излиза 590 лв. 

Евростат: Всеки трети българин не може да си позволи едноседмична почивка

в. Труд

Около 30% от населението у нас или почти всеки трети български гражданин не е могъл да си позволи през 2018 г. едноседмична почивка извън дома, показват данните на Евростат за тенденциите при пътуванията с цел туризъм и почивка на жителите на страните от ЕС през миналата година.Данните на Евростат показват, че 28,3 на сто от населението на ЕС на възраст 16 или повече години не е могло да си позволи едноседмична годишна почивка извън дома през въпросния период. Анализът на европейската статистика отчита обаче, че страната ни е единствена в ЕС, в която броят на хората, които не могат да си позволят почивка извън дома, е намалял близо два пъти за 5-годишен период. Докато през 2014 г. броят на българите, които не са могли да си позволят лукса да почиват е бил цели 66%, то през 2018 г. техният брой е спаднал до 30 на сто. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още