IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 31 юли

08:04 | 31.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Валят жалби за гафове по магистрала "Струма"
В. Сега

Странни знаци и пропаднал асфалт подлудиха пътуващите по магистрала "Струма". До 23 юли само в Института за пътна безопасност (ИПБ) са получени над 15 сигнала за тези проблеми. Датата не е случайно избрана - тогава Агенция "Пътна инфраструктура" затвори чисто нов участък, открит само два месеца по-рано, за да се прави ремонт. Причината - отново оплаквания от шофьори, че заради пропадане настилката по моста над река Логодажка се е превърнала в опасен трамплин. Във вторник ИПБ разпростани подробности по получените към 23 юли оплаквания за "Струма", придружени с коментар. Институтът работи по проект за мониторинг на магистралата. На 88-89-ия километър от "Струма" при един от мостовете и с просто око се вижда силно пропадане, посочват експертите на ИПБ. Тази отсечка е скоро въведена в експлоатация и не е нормално да е в такова състояние. Заради лошата настилка скоростта в зоната е ограничена до 90 км/ч. Това е щета за обществото, защото пътят е строен за скорост от 140 км/ч, а колите са принудени да се движат далеч по-бавно. Самото пропадане е предпоставка за пътни злополуки. Незабавното отстраняване на дефекта е абсолютно задължително. Неправилна административна мярка е просто да се ограничи скоростта, и то когато става дума за чисто нов път", посочват от ИПБ.

Колективен иск ще принуди НАП да доказва сигурността на системите си
В. Сега

Евентуален колективен иск на граждани срещу НАП заради изтичането на лични данни ще принуди приходната агенция да докаже, че преди хакерската атака е взела всички необходими и адекватни мерки за сигурност на информационната система, обясняват адвокати. Общият регламент за защита на личните данни (GDPR) дава възможност на всеки, който счита, че правата му са нарушени от администратор на лични данни, каквато е НАП, да претендира за обезщетение в съда. В случая с хакерската атака, която идва отвън, приходната агенция не е освободена от отговорност, тъй като според европейското законодателство администраторите на лични данни трябва да прилагат подходящи технически и организационни мерки за защита. С други думи, ако НАП бъде съдена за причинени имуществени или неимуществени вреди заради теча на данни от информационните ѝ масиви, тя ще бъде принудена да представи анализи, оценки на риска и оценки на въздействието на механизмите, с които гарантира сигурността на системите си. След като над 5 млн. български граждани бяха засегнати от безпрецедентния теч на лични данни, мнозина от тях изразиха намерение да потърсят правата си по съдебен ред. Това може да се случи чрез колективен иск, който има няколко предимства пред индивидуалния, но също така и един значим недостатък.

Прибират термометри и апарати за кръвно от 2,5 млн. българи
В. Монитор

2,5 млн. жители са обхванати от националната система за разделно събиране на опасни отпадъци от бита. Една трета от домакинствата имат възможност да отделят и да предават в мобилни пунктове стари термометри с живак, лепила, бои и лекарства с изтекъл срок на годност, а само в София столичани са предали 30 тона подобни отпадъци, които не бива да попадат в контейнерите за смет, съобщават от „БалБок Инженеринг“ - компанията, която работи в над 20 общини в страната. Системата стартира през 2014 г. В големите градове ,обхванати от нея, между 2 и 4 тона годишно се събират и се обезвреждат. В първите години количествата са били по-малки, но хората все повече се ориентират към отделянето и предаването на опасните отпадъци, които се генерират в бита, категорични са експертите. В София пък дейността стартира още през 2012 г. В столицата опасните отпадъци се приемат и от домовете на гражданите по заявка на тел. 0 700 11 750 на цената на един градски разговор, съобщиха от Столичната община. Това е улеснение за хората, които искат да предадат лакове и бояджийски материали, останали след ремонт.

Пощите ускоряватобработката на пратки,подлежащи намитническо оформяне
В. Труд

Обработка на пощенски пратки, подлежащи на митническо оформяне, да се осъществява централизирано – това предвижда нов проект между „Български пощи“ ЕАД и Агенция „Митници“, който стартира от 1 август 2019 г. в София и до края на 2020 г. ще обхване цялата страна. Обработката ще се извършва в Българския разменно-сортировъчен център на дружеството в София, кв. „Нова Враждебна“, ул. „Челопешко шосе“ 31, където се помещава и специализирано митническо бюро, създадено за да обслужва процеса на обработка на пощенските пратки, съобщават от „Български пощи“. Във връзка с това от 01.08.2019 г. се преустановява доставянето на пощенски пратки в пощенската станция на ул. Веслец № 84. Реализирането на новия проект ще даде възможност да се унифицира процесът, както и да се гарантира равен достъп до услугите, предоставени от „Български пощи“ ЕАД, свързани с митническото оформяне на пратки на разумна цена за всички потребители, както в големите градове, така и в отдалечени райони в страната. 

VW още не била избрала място за завода, но има ли шанс България
В. 24 часа

“Няма окончателно решение на надзорния съвет”, заяви по повод новото местонахождение на завода на “Фолксваген” премиерът на Долна Саксония Щефан Вайл пред ДПА в Хановер. Вайл е член на надзорния съвет на компанията. България все още участва в надпреварата, става ясно от думите на Вайл, с които той отрича публикациите, че Турция вече е избрана. “Сигурно е едно - независимо какво ще бъде решението, ще бъде икономическо решение, а не политическо”, казва премиерът на Долна Саксония. Той уточнява, че окончателно ще се реши на следващото или по-следващото заседание на надзорния съвет. Това означава, че изборът може да се проточи до късната есен. Политикът критикува и твърденията, че “Фолксваген” пренасочва все повече дейности в страни с по-ниски разходи за персонал, като така отслабва позициите си в Германия. “Фолксваген” се справя толкова добре, защото концернът гледа на нещата не само през националните си очила, но се разраства от десетилетия и в международен план”, казва Вайл. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още