IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 30 юли

08:05 | 30.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В. 24 часа

Проверяват защо закъсняват полети, за по-малко от 2 ч забавяне няма обезщетение

Защо закъсняват полетите на различни авикомпании, ще проверят от министерството на транспорта след заповед на министър Росен Желязков. За резутатите все още било рано, съобщиха от ведомството, но проверка на “24 часа” показа, че закъсненията продължават.

В неделя от София самолетите, които излитаха по график, можеха да се преброят на пръсти. Повечето закъснения бяха от 20 минути до час, а някои и повече. Разминаване с графика имаше при големи компании като “Ер франс”, “Бритиш еъруез”, “Луфтханза”. А също и на нискотарифните “Райън еър”, “Изи Джет”, “Уиз еър”.

Забраняват домашни прасета в радиус от 20 км до свинеферми

Забранява се отглеждането на домашни прасета в 20- километрови зони около всички свинекомплекси в страната. Това е решил Централният епизоотичен съвет към правителството в понеделник, съобщи земеделският министър Десислава Танева на брифинг в Министерския съвет след заседанието.

65 са регистрираните свинекомплекси в България в момента, които изпълняват необходимите нива на биосигурност. В три от тях вече бе установена африканска чума по свинете - в Николово, Бръшлен и Голямо Враново, и трите в близост до Русе. 20-километрова санитарна зона се въвежда за всички останали, включително и тези в Южна България.

Всички неуспели кандидати жалят концесията за летище София

И другите двама неуспели кандидата обжалват класирането за концесията на летище София. Това са “ССБ Зауервайн енд Шефер бау” от консорциума “ССБ София еърпорт Джей Ви” с летищен оператор “Копенхаген еърпортс” и “Фрапорт България”.

На 27 юли жалби подадоха “Еърпортс де Пари”, която бе в сдружение с турската компания ТАВ, и “МАГ Оувърсийз Инвестмънтс” от консорциум “Витоша”, в който е и британското дружество на китайската “Пекин кънстракшън ейнджиниринг груп”.

В. Сега

Жилищата в София поскъпват още

Прогнозите за покачване на цените, направени в началото на годината от строителни предприемачи и имотни брокери, започнаха да се сбъдват.  Средните офертни цени на най-желаните за покупка апартаменти в столицата - двустайните, са се повишили леко в сравнение с миналогодишните стойност и са около 1200 евро за кв.м, а за тристайните - около 1100 евро/ кв.м. Това сочат данни на агенцията за недвижими имоти "Арко".

Наблюденията на брокерите сочат, че през второто тримесечие на 2019 г. най-търсени са жилищата в районите Лозенец, Оборище, Витоша, Изток, Изгрев. Там купуващите апартаменти разполагат предимно със собствени средства и търсят имоти с инвестиционна цел. От началото на годината до сега продължава високият интерес за покупка на жилища в квартал "Овча купел".

"Ел Би Булгарикум" качил с 280% продажбите на пробиотици

Производителят на млечни изделия "Ел Би Булгарикум" отново е сред малкото държавни предприятия, които се развиват възходящо и подобряват резултатите си. Печалбата му през миналата година е достигнала 7.6 млн. лева - при 6.1 млн. лв. година по-рано. Това показва справка на в. "Сега" във финансовия отчет на компанията за 2018 г. В известен смисъл "Ел Би Булгарикум" е монополист - държи тайната на лечебното българско кисело мляко - закваската с прочутия Лактобацилус булгарикус.

Интересното е, че при т.нар. свежи продукти като кисело, прясно мляко и др. предприятието е намалило печалбата си с 23% до 2.7 млн. лева. Но при т.нар. функционални храни (пробиотици и добавки) има забележителен ръст от 281% спрямо предходната 2017 година. Така оборотът от тях е достигнал над 280 000 лв. при около 74 000 лв. година по-рано.

Леко повишение от 13% има и при трайните продукти (топени сирена, кашкавали). При закваските пък е отчетен спад с 22% (до 587 000 лв).

В. Монитор

Подготвиха за евтаназиране 3000 свине от фермата в Голямо Враново

Към 3000 свине в свинекомплекса в русенското село Голямо Враново, в който се намериха положителни проби за африканска чума, бяха подготвени днес за умъртвяване, съобщиха за „Монитор“ от животновъдния обект.

Тези животни са в сектора за угояване и са били контактни с прасетата с потвърдена зараза. Официалните ветеринарни власти твърдят, че унищожаването ще се забави заради липсата на достатъчно техника, но всъщност ръководството на свинекомплекса иска вземането на още проби, тъй като нямат болни прасета, а и се опитват да запазят животните от другите производствени сектори. Засега няма яснота как ще се развие този казус.

Всяка десета покупка на морето без касова бележка

З 1 от 10 проверени покупки по морето от инспекторите на приходната агенция търговците не издават касова бележка. Това съобщиха от НАП на база на първоначалните данни от проверки от началото на летния сезон. От НАП уточняват, че приходите за хазната от търговията по Черноморието са повече от миналата година.

В столицата пък са се научили да прилагат друг, по-груб номер - касовата бележка е на стойност далеч под платеното от клиента и не всички купувачи забелязват тази подробност. От НАП чрез „тайни клиенти“ вече са засекли такива случаи. Или пък когато клиентът отиде на касата на магазина с няколко продукта, касиерът започва да пуска касови бележки за всеки от тях поотделно, обаче           пропуска тези с по-висока цена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още