IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 2 юли

07:51 | 02.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Бюджетният излишък расте с 200 млн. лева на месец
В. Сега

След като в края на май бюджетният излишък достигна 3 милиарда лева, към края на юни той вече е 3.198 млрд. лева, показват предварителните данни на финансовото министерство. Това означава, че излишъкът расте със скорост 200 млн. лева на месец. Значителното превишение на приходите над разходите по това време на годината вече се превърна в традиция. То не се дължи на някакъв бум на постъпленията, а на лошия навик на правителството да задържа най-важните бюджетни разходи - големите инвестиции в инфраструктура. В самия край на годината, обикновено около Коледа, започва голямото харчене, но тогава парите обикновено отиват не за проектите и целите, за които са били предназначени. Неслучайно управляващите търпят критики, че разходват непрозрачно и неефективно публични средства и преправят бюджета без санкцията на парламента. Данните на МФ показват, че същото се случва и сега - в средата  на 2019 г. приходите в  хазната са 50.8% от годишния разчет, докато изпълнението на разходите значително изостава - извършени са 42.9% от планираните харчове. „През втората половина на годината ще се приложи планираното индексиране на пенсиите, което е заложено в годишния разчет.

15 000 онлайн магазина се регистрираха в НАП
В. Сега

15 000 електронни магазина са регистрирани в НАП до крайния срок - 29 юни, съобщиха от приходната агенция. Идеята е списъкът да е публичен и всеки потребител, който има съмнения от кого купува, да може да провери кой точно е търговецът, какви са адресът и телефонът за връзка с него. Първоначално НАП бе обявила, че задължени да декларират електронни магазини са всички търговци - юридически и физически лица, независимо дали използват собствени, наети или публично достъпни онлайн платформи за продажби. Задължението не важи за гражданите, които инцидентно са продали свои лични вещи по интернет.  По време на няколкомесечните разяснения по прословутата Наредба 18 за касовите апарати стана ясно, че електронни магазини, в които се плаща само по банков път, с пощенски паричен превод и други начини, неизискващи издаване на фискален бон, не подлежат на регистрация. Не е ясно колко от тези търговци все пак са се регистрирали поради недостатъчна информираност. Регистрацията пред НАП обаче е най-малкият проблем на онлайн търговците.

Закон ни прави домоуправители до живот 
В. Монитор

Всеки съсобственик в жилищна кооперация рискува да бъде избран за домоуправител доживот, като причината е в пропуски в сега действащия Закон за управление на етажната собственост (ЗУЕС), приет в края на мандата на кабинета на Сергей Станишев, точно преди 10 години. Във въпросния нормативен документ няма клауза по какъв начин може да бъде отказано избирането, ако човек не е болен или дълго отсъства от имота. Подобен е случаят със зъболекаря Асен Маринов, обитаващ апартамент в малка, изградена преди 9 години кооперация със 7 съсобственици в столичния кв. Бояна. Него го избират за домоуправител в негово отсъствие без дори да го попитат дали има възможност да поеме този ангажимент или не и дали иска. След това той успява да свика ново общо събрание, но не успява да убеди съседите си, че не желае да е домоуправител, и е поискал да се изчака, защото има малки деца. 

Махат книгите към касовите апарати
В. Труд

Книгата за дневните финансови отчети, която се води към всеки касов апарат, ще бъде премахната. Това предложение на БСК е подкрепено от Националната агенция за приходи и ще бъде отразено в следващите промените на Наредба №Н-18 за отчитане на оборота в търговските обекти. В момента Наредбата изисква всеки ден да бъдат разпечатвани дневни финансови отчети на фискалното устройство, които се лепят хронологично в специална книга, която задължително се съхранява в търговския обект. Новото изискването в Наредбата за предаване на информация от касовия апарат на НАП за регистрираните продажби на всеки 5 минути позволяват да се намали административната тежест за бизнеса, без да се увредят интересите на хазната, гласят мотивите на НАП да приеме предложението на БСК. С други промени в Наредба №Н-18 ще бъде допусната работа на касовите апарати на бензиностанциите в “авариен режим”.

От 2 до 100% от отпуснатите пари може да е глобата при нарушения по европроекти
В. 24 часа

Когато не е публикувано обявление за обществена поръчка по проекти с еврофинансиране или тя неоснователно е възложена пряко, 100% от парите ще трябва да се върнат. Това е записано в проект на наредба, описваща санкциите при нередности при поръчки по европейски проекти. Тя е част от Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове. Измененията са следствие на нови насоки за определяне на финансови корекции, публикувани от ЕС през май. Те допълват и случаите, при които ще се връщат пари. Съгласно новата наредба всички средства трябва да бъдат възстановени и в случай на незаконосъобразно разделяне на поръчки за строителство, услуги или доставка на части, когато обявленията за отделните части от поръчката не са публикувани в Официалния вестник на ЕС. Същото важи и при противозаконно съкращаване на нормативно установените срокове с повече от 85% или когато срокът е намален до по-малко от 5 дни.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:03 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още