IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 3 юни

08:30 | 03.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България изостава с над 40 места от най-конкурентните икономики

В. Сега

И през 2019 г. българската икономика остава сред най-неконкурентоспособните в света. Това показва новото проучване на швейцарския Институт за развитие на управлението. Страната ни е 48-а сред 63 държави, включени в рейтинга, като не помръдва спрямо миналата година. Класацията се формира на базата на 332 критерия за конкурентоспособност.  По традиция България получава ниски оценки за качеството на образованието, инфраструктурата, околната среда, здравеопазването и мениджърските практики. 

Кадровият дефицит води до срив на 56-о място по показателя "пазар на труда". Въпреки че управляващите не спират да се хвалят с успехите си, по ефективност на правителството България изпада с 5 позиции до непрестижната 42-ра позиция.

Ниските данъци и ниските цени си остават от малкото конкурентни предимства на страната ни и й отреждат съответно 25-о и пето място. 

По 5 млн. лв. годишно потъват за ремонт на затворите

В. Сега

Близо 25 млн. лв. са потънали за ремонти в затворите в България за 5 години - от 2014 г. до 2018 г. 14.3 млн. лв. от тях са пари от бюджета, а останалите - от Норвежкия финансов механизъм. Това показват данните на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) към правосъдното министерство, предоставени на "Сега" по закона за достъп до информация. Най-големите инвестиции в сектора са направени през 2016 г., когато от бюджета са отделени над 6 млн. лв., а по НФМ - над 1.5 млн.

Въпреки това обаче, както "Сега" вече писа (https://www.segabg.com/node/57538), в последните две години в пъти са се увеличили обезщетенията на затворници и арестанти, осъдили държавата заради условията в местата за лишаване от свобода. Докато за 2013 г. са присъдени общо 7312 лв. обезщетения, през 2017 и 2018 г. сметката вече набъбва съответно на над 128 хил. лв. и 120 хил. лв. За периода от 2013 г. до края на 2018 г. сумата е общо 338 027 лв. В справката влизат само платени обезщетения след решения на националните съдилища. Не е ясно колко от обезщетенията не са изплатени. Отделно срещу държавата има и дела в Страсбург по темата, но от Министерството на правосъдието не предоставиха данни за тях, а препратиха топката в полето на ГДИН, където такава информация няма. Най-сериозните обезщетения са платени заради затворите във Варна и Бургас. В същото време за затвора в Бургас са дадени над 6.8 млн. лв. за ремонти, а за този във Варна - над 1.8 млн. лв.

Най-високите заплати у нас са в златния Челопеч

В. Сега

Общината с най-висока средна заплата не е София, нито Пловдив, а е Челопеч. Това разкрива анализ на Института за пазарна икономика. И другите отличници в класацията са малки общини, а столицата е чак на осмо място. Данните ясно показват колко е важна ролята на големите инвестиции. Понякога едно голямо предприятие е локомотив за икономиката и за доходите на цяла община и това се отнася особено за "дребосъците".

Челопеч е начело със средна заплата в размер на 2178 лева. Виновник за това е най-вече концесията за добив на злато тук. Следва Козлодуй - в столицата на българската ядрена енергетика средното възнаграждение е 1790 лв. В Раднево и Гълъбово - средища на въгледобива и енергетиката, заплатите са средно 1657 и 1610 лв. Веднага след тях са Пирдоп - с 1562 лв. (и тук има голяма добивна компания), и Девня - с 1442 лв. средна заплата (общината има силно изразен индустриален профил). Данните, цитирани от ИПИ, са за 2017 г., тъй като резултатите за миналата година по общини още не са налични. 

42% от трафика през центъра на София е транзитен

В. Сега

Непрекъснатият транзитен трафик в центъра на София достига до 42%, като е много висок в посока „запад – изток“. Това показва изследване на "Визия за София", проведено в периода 1 декември 2018 г. - 31 януари 2019 г. В обхвата е включена централната градска част – между бул. "Васил Левски", бул. "Сливница", ул. "Опълченска" и бул. "Скобелев". В рамките на този ринг са инсталирани 26 датчика, които засичат преминаващи транспортни средства.

"Делът на непрекъснатия транзитен трафик, започващ от кръстовищата на ул. „Опълченска“ и преминаващ през центъра, е между 13% и 42%, или средно 25.7%, а общият транзит на изток е от 44 до 59%, или средно 53.1%", посочват от "Визия за София". В посока „изток – запад“ делът на непрекъснатия транзитен трафик, започващ от кръстовищата на бул. „Васил Левски“ и преминаващ през центъра, е между 14 и 23%, или средно 18.8%, а общият транзит на запад е от 41 до 57%, или средно 49.7%. Около 20% от колите имат крайна точка близо до центъра, а приблизително 50% преминават транзитно през централната градска част и продължават към подалечни направления в града, обобщават от организацията. Оттам отбелязват, че в този трафик все още присъстват и товарните автомобили.

Средната пенсия мина 200 евро, но само в София

В. 24 часа

Средната пенсия минава 200 евро, но само в София. В шестте области, в които възрастните са най-бедни, тя не може да мине 150 евро. Това са Кърджали, Монтана, Разград, Силистра, Търговище и Шумен. Това показва справка за май в онлайн системата на Националния осигурителен институт (НОИ).

Най-ниските средни лични пенсии получават жените в Ямбол, които са до 44 г. Те получават средно по 169,03 лв. Това най-често са вдовишки пенсии от мъжете им. В тази група попадат и учещите деца и младежи. Най-ниски наследствени пенсии от съпругите си получават мъжете до 44 г. във Видин - 165,63 лв.

С 5 до 10 процента ще поскъпне "Гражданска отговорност"

В. 24 часа

Най-малко между пет и десет процента ще поскъпне задължителната застраховка "Гражданска отговорност", прогнозира пред "Хоризонт" Константин Велев – ръководител на една от големите застрахователни компании и член на Бюрото "Зелена карта".

Към оскъпяването ще се добави и цената на общата презастрахователна програма, която секторът трябва да изготви заради поставянето на Бюрото под специален надзор от Брюксел. Тя ще се отрази индивидуално на всяка от компаниите, обясни Велев.

Страната ни е на стъпка от най-добрите с кредитния си рейтинг

В. 24 часа

Една от авторитетните агенции - S&P Global Ratings, потвърди рейтинга на България преди ден и той е BBB-/A-3' с положителна перспектива Според обобщената оценка на S&P фискалната и външната позиция на страната остават силни, а очакванията за икономическия растеж се оценяват като благоприятни независимо от структурните ограничения в дългосрочен план.

Положителната перспектива пред рейтинга отразява значителната вероятност България да се присъедини към валутен механизъм II (чакалнята на еврото - бел. ред.) през следващите 12 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още