IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 30 май

07:38 | 30.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Глобените за нарушения по селската програма вероятно ще си върнат парите

в-к Капитал

Нов абсурд в работата на фонд "Земеделие" вероятно ще даде възможност на глобените за нарушения по предходната програма за развитие на селските райони, станала популярна напоследък със строителството на къщи за гости с евросубсидии, ползвани като частни имоти, да си вземат парите обратно, а наложените финансови корекции да останат за сметка на данъкоплатците.

Във вторник петчленен състав на Върховния административен съд окончателно обяви за нищожна методиката за налагане на санкции по програмата заради порочната процедура, по която тя е била приета, което отваря възможност и за всички нарушители да си потърсят обратно платените санкции, чиято стойност вероятно надхвърля десетки милиони. Сега планът на фонд "Земеделие" е тя да бъде приведена "спрямо решението на съда", с което неясно как институцията се надява да избегне бъдещи претенции от санкционираните.

"Трелеборг" удвоява производството на силиконови изделия в Перник

в-к Капитал

"Трелеборг сийлинг солюшънс Перник", която е част от шведската група Trelleborg, ще удвои производството на силиконови изделия тази година с изградения нов цех в града. Инвестицията в проекта е над 4 млн. лв. и е изпълнен за година. Заради растящото търсене на силиконови продукти в световен мащаб компанията вече се подготвя и за следващото си разширение, като е купила допълнителен парцел в съседство.

България и съседките ѝ от ЕС не се справят с последствията от "Дизелгейт"

в-к Капитал

Само четири държави в ЕС са се справили по-зле с изтеглянето на замърсяващите дизелови автомобили от България вследствие скандала "Дизелгейт". Това са Румъния, Полша, Хърватия и Словакия. В България са върнати едва около 52% от автомобилите на Volkswagen (произведени след 2009 г.), за да им бъде ъпдейтнат софтуерът. Това означава, че у нас последствията от скандала не са били приети твърде сериозно, въпреки че сме държавата с най-сериозен проблем с ФПЧ10 в Европейския съюз. През 2015 г. се оказа, че Volkswagen Group е правил манипулации, за да може дизелови двигатели да преминат тестовете за отделяне на вредни емисии.

БДЖ покани  Алстом и Щадлер за големия влаков ремонт

в-к Сега

БДЖ форсира една от“най-тлъстите“ обществени поръчки, която се точи от началото на 2017 г. Става въпрос за ремонта на дизелови и електрически мотриси „Сименс“, собственост на „БДЖ - Пътнически превози“. Стойността на поръчката е 137 млн. лв. без ДДС. В четвъртък холдингът е поканил за преки преговори румънския клон на френския гигант Алстом и унгарското поделение на швейцарската Щадлер, става ясно от сайта на държавния превозвач.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още