IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 11 май

09:11 | 11.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Около дюните по морето ще може да се строи

В. Сега

На фона на периодичните сигнали за леене на бетон по морето Народното събрание е на път да гласува спорни промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). В момента законът се "редактира" между първо и второ четене и депутатите могат да дават своите предложения по него. Отсега обаче личи, че ЗУЧК е на една крачка от това да придобие твърде изродена форма или да доведе до двояко тълкуване.

Част от депутатите подкрепят абсурдните глоби за палатки върху дюните, докато други дори смятат, че около тях е допустимо да се строи, но само, ако е "предвидено тяхното опазване и съхраняване".

Едно от най-тревожните предложения идва от депутата от НФСБ Христиан Митрев, който е зам.-шеф на комисията по правни въпроси в Народното събрание. Най-общо той иска да се разреши бетона в места с дюни и предлага "строителството в тях да се разрешава, само ако с проекта на подробния устройствен план и инвестиционния проект е предвидено тяхното опазване и съхраняване".

През следващите 15 г. ще има недостиг на учители

В. Сега

от онези, които ще постъпват на работа в училище. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на церемонията за връчването на наградите от 22-ия Национален конкурс "Учител на годината, организиран от Синдиката на българските учители.

Вълчев посочи, че това изправя пред сериозно предизвикателство всички системи, сектори и професии.

Българки се омъжват фиктивно за индийци и пакистанци

В. Сега

Гранична полиция обяви, че е разбила престъпна група, която организирала трафик на жени в чужбина с цел брак. Схемата е действала поне от края на 2017 г, каза заместник-директорът на Главна дирекция "Гранична полиция" Светослав Манолов в ефира на „Здравей, България”. Задържани са 4 души - трима от български произход и един индиец. Иззети са веществени доказателства. Българските граждани са се занимавали с набирането и транспортирането на момичетата до местата, където сключват граждански брак.

Засега са ясни поне 10 случая на жени, които са сключвали фиктивни бракове на територията на ЕС с пакистанци и индийци. Момичетата са от ромски произход. На тях им е осигурявано изцяло пътуването до съответните държави, осигуряван им е престой, самолетни и автобусни билети, с които са се връщали обратно в България, като са получавали определена сума за свършената работа”, обясни Росица Димитрова от "Гранична полиция". Фиктивните бракове са били сключвани на територията на Кипър, Австрия, Белгия и Дания.

Гръцката полиция разби група за продажба на български бебета

В. Труд

Полицията в Северна Гърция е задържала четирима заподозрени за организация на нелегална схема за продажба на бебета, използвайки бременни жени от България, съобщи „Катимерини“, предаде БНР.

Идентифицирани са други шестима техни предполагаеми съучастници.

Единият от заподозрените вероятно е лидер на бандата, която продала вероятно поне четири бебета, родени в Гърция от българки. Те получавали част от парите преди да се върнат у нас.

Гласуваме за 30 секунди смашини

В. Труд

Машинното гласуване на евровота няма да ни отнема повече от 30 секунди, увери екипът на “Труд” Веселин Тодоров шеф на “Сиела Норма”. Фирмата осигурява устройствата в сътрудничество с нидерланския производител “Смартматик”.

3000-те машини, с които ще гласуваме, вече са на склад.

Порожанов с несъответствия в имотната декларация

В. 24 часа

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов е подал декларация за имущество и интереси за 2018 г., чието съдържание не съответства с действителността. Това е показала проверка на комисията „Антикорупция“ на всички декларирани данни и обстоятелства от Порожанов, включително и за лицето, за което декларира, че се намира във фактическо съжителство на съпружески начала, съобщиха от КПКОНПИ.

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество е публикувала на интернет портала си всички подадени декларации за имущество и интереси за 2018 г., на лица заемащи висши публични длъжности, включително и декларацията на Порожанов. В нея той е включил информация за лице, с което се намира във фактическо съжителство на съпружески начала. Декларирал обаче пред Комисията, и че не желае да бъде публикувана информация за жената до себе си, за което има право.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още