IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 10 май

08:51 | 10.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Антикорупционната комисия е редактирала декларацията на Румен Порожанов

В. Сега

Декларацията на земеделския министър Румен Порожанов, качена на сайта на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), няма нищо общо с документа, който той е подал. Това стана ясно, след като "Сега" изиска и получи от земеделското министерство копие на подадената декларация. Интересното е, че то е заверено с печат "Вярно с оригинала", поставен от КПКОНПИ вчера, с което комисията на практика потвърждава, че информацията на сайта е невярна. Това за пореден път поставя под въпрос ефективността на контрола върху имуществото на висшите лица и достоверността на данните, публично предоставяни от антикорупционната комисия. 

Скандалът тръгна от "Биволъ", който установи, че през 2017 г. съпругата на Порожанов е получила имоти от две дружества, в които е имала участие, но в които вече не фигурира - "Частни инвестиционни проекти" и "Армар Корпорейшан Дженерал Техникал Кооперейшан". От "Армар" Порожанова е взела два апартамента на бул. "Черни връх" с подземен гараж, а от "Частни инвестиционни проекти" - над 13 декара земеделска земя в Банкя. От справката в имотния регистър става ясно, че сделките са сключвани в изпълнение на дълг, а от земеделското министерство обясниха, че това представлява разпореждане с ликвидационни дялове в дружествата. Апартаментите от "Армар" са придобити на цена от 240 000 лв., като единият е продаден още през 2017 г. за 152 554 лв., а вторият - през 2018 г. за 247 412 лв. Материалният интерес по сделката със земеделската земя в Банкя е 2180 лв. 

Падат таксите за износ на ток

В. Сега

В трескав опит бързо да тушира недоволството на бизнеса Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за енергетиката, свързани с осигуряването на по-големи количества ток за борсата. Идеята е така да се избегнат ценовите амплитуди. От юли в енергийната борса ще се включат малките зелени централи с мощност от 1 до 4 мегавата.

Така част от тока ще отиде от регулирания на свободния пазар. "Регулаторът ще прецени откъде да осигури за регулирания пазар количеството, което сега се прехвърля към свободния. Това може да бъде АЕЦ "Козлодуй", американските тецове или друг производител", обясни шефът на комисията по енергетика в парламента Валентин Николов.

Държавнитефирми под новамегаагенция

В. Труд

Всички държавни предприятия ще бъдат управлявани от нова мегаагенция. Тя ще се нарича Агенция за публичните предприятия и инвестициите и ще се формира чрез промяна на името на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол и вливането в нея на Българската агенция за инвестиции. Това гласи нов Закон за публичните предприятия, който е пуснат за обществено обсъждане. Подобряване на управлението на държавните предприятия е част от ангажиментите на правителството във връзка с кандидатурата ни за влизане в “чакалнята за еврото”.

Първоначално дружествата с над 50% държавно участие ще се ръководят от съответните ресорни министри, каквато е и досегашната практика. Но идеята е в бъдеще Министерски съвет постепенно да прехвърли управлението на държавните фирми на новата Агенция за публичните предприятия и инвестициите.

Германскимилиардер търси терен у нас

В. Труд

Германският милиардер проф. Ханс Георг Недер пристигна у нас с частния си самолет, за да търси терен и да проучи възможностите за инвестиции. Това става ясно от публикация във Фейсубк на търговското ни аташе в Берлин Стефан Йонков.

Недер е собственик на един от световните лидери за производство на високотехнологични протези и бионични импланти “Отто Бок”. Представителите на компанията са имали среща в Министерство на икономиката и са проучвали терени в Индустриална зона “Божурище” за изграждане на нов завод.

Проф. Недер е 90-я най-богат германец и 945-я най-богат човек в света със състояние, оценено на 3,6 млрд. долара. Фирмата му е семейна, с над 100-годишна история, оперира в 58 държави и дава работа на 7000 души. През 2017 г. продажбите й възлизат на 927,4 млн. евро.

Чакаме 2%по-малко туристи през лятото

В. Труд

2% по-малко туристи ще посетят това лято морските ни курорти. Това сочат прогнозите на Министерството на туризма към днешна дата, съобщи след среща с контролните органи и представители на бранша във Варна министър Николина Ангелкова.

Според нея спадът се очаква заради отлива на немския и руския пазари, които са ключови за България. „За сметка на това обаче се отчита отчетлив ръст на резервациите на шест други пазара – Великобритания – с 19%, Израел – с 16%, Франция – с 12%, Полша и Чехия – с по 10% и рекордните 50% от Украйна“, изброи Ангелкова.

Фандъкова: Няма пейка на "Граф Игнатиев" на цена 10 000 лева

В. 24 часа

Не е новина, че паветата на площад "Александър Невски" остават. Реконструкцията в централната градска част предизвиква много проблеми, но голяма част от нещата са спекулации. Моята позиция винаги е била, че в историческия център на София трябва да има минимално намеси. Това е визията, която се изпълнява в момента. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова в сутрешния блок на БНТ.

Остава решението ни за пешеходна зона по улица "Оборище" до храм "Александър Невски". Това е знаково място за София, редно е хората там да се движат свободно. Налагаше ни се да обясняваме, че няма да запълваме дупката на градинката "Кристал", че няма да се премахва пейката на пл. "Славейков". Част от обектите са на финала, предстои още работа по други, каза още тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още