IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 4 май

08:53 | 04.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Варна вече не е евростолица, но продължава да дава заплати за това

В. Сега

Макар от две години да не е Европейска младежка столица (ЕМС), община Варна продължава да налива пари в сдружението, коетобе създадено специално заради домакинството. Част от средствата са за заплати. Всичко това става ясно след преглед напланираните общински разходи за 2019 г. и информация, предоставена от кметството.

В приложенията към разчетите на местната хазна е записано, че дружеството ще организира през настоящата година младежки фестивал (“Фън сити +”) със 100 000 лв., още 65 000 лв. са предвидени за администриране. Същата сума е отпусната и през 2018 г. за фестивала, а администрирането е коствало 80 000 лв. На въпрос на “Сега” за какво точно ще се харчат парите през настоящите 12 месеца, общинският пресцентър осветли административните пера: “Средствата ще бъдат изразходвани за: възнаграждения за изпълнителен директор, експерт комуникации, експерт мониторинг и програми, счетоводител и юрист. Общо: 48 169 лв.; административни разходи – поддръжка на сайт, материали и консумативи, техническо оборудване и др. Общо: 16 831 лв.”

БНБ е санкционирала 5 банки за нарушения през 2018 г.

В. Сега

БНБ е наложила надзорни мерки на пет български банки заради нарушения през миналата година. Това става ясно от годишнияотчет на централната банка за 2018 г., който бе внесен на 30 април в Народното събрание.

Кои са банките нарушители, в доклада не се споменава. Известно е, че през миналата година "Банков надзор" извърши девет инспекции на място, за да се проследи как са изпълнени дадените предписания при последните стрес тестове, последвали краха на КТБ. Така излиза, че повече от половината проверявани са получили нови надзорни мерки. Проверките са били насочени по-специално към концентрацията на кредити.

"Ангажираността на ръководствата на някои банки в управлението на кредитния риск още не е достатъчна", посочва БНБ. "Запазва се необходимостта някои банки да подобрят цялостния си подход към процеса на вътрешен анализ на рисковете и адекватността на капитала", е записано в доклада.

Поршетата по шосетата се удвоиха за пет години

В. Монитор

Поршетата по родните улици с български регистрационни номера са се удвоили през последните пет години, сочи официалната статистика на МВР. В средата на 2014 г. броят на луксозните возила на немската марка е бил 1958, сега почти пет години по-късно баровските коли с изправен кон на капака стигнаха 3616. Само от началото на годината са били регистрирани 175 коли, като 22 от тях са нови. Куриозно звучи, но за да плащат нисък данък, собствениците на 6 от тях са ги регистрирали като лекотоварни.

От началото на годината са регистрирани дванадесет бентлита, като едно от тях е с категория микробус. Вероятно става дума за луксозна лимузина с повече от 8 места за сядане. 195 бентлита се подвизават в родината ни, като през тази година са внесени 12, две от тях чисто нови.

Любимата марка супер спортни автомобили на българите с възможности остава "Ферари". За пет години фераритата от 72 вече са 85 с български номера, 21 от тях са до 5 години. През първите пет месеца на годината у нас са регистрирани 5 броя спортни коли от марката, всичките употребявани.

Господ ни пази от спукването на лавандуловия балон. Засега

В. 24 Часа

От няколко години насам България е неизменно на първо място в света по износ на лавандулово масло, а площите, засети с тази култура, се увеличават с геометрична прогресия.
По последни данни производството на лавандулово масло през миналата година за първи път е минало границата от 300 тона.

Данните за засетите площи показват, че само за пет години те са се удвоили. Миналата година бяха 37 хил. декара.

За тази година официалните данни на земеделското министерство ще станат известни в навечерието на прибирането на реколтата през юли, но според анализатора и управител на “Интелиагро” Николай Вълканов засетите площи са поне 54 хил. декара.

Заради бума, който направи тази етерично-маслена култура, през последните 2-3 години у нас
усилено се говори за лавандулов балон, който всеки момент ще се спука. Което би се изразило в толкова рязко падане на изкупната цена, че да откаже фермерите от отглеждането на лилавия цвят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 07.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още