IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията в индустрията се ускорява до деветмесечен връх

Инфлацията в промишлеността достига 6,8% през на годишна база

12:59 | 30.04.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Производствената инфлация в България се ускорява през март с 4,6 на сто на годишна база до деветмесечен връх, показват актуалните данни на Националния статистически институт (НСИ). Преди месец ускорението бе от 3,9 на сто.

Увеличение на цените е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 7,0%, и в преработващата промишленост - с 4,2%, а в добивната промишленост е отчетено намаление с 1,9%.

На месечна база  цените на производител се покачват през третия месец на годината с 0,7% спрямо предходния месец. През февруари ускорението на месечна база бе по-силно – с 1,8 на сто.

По-високи цени са регистрирани в добивната промишленост - с 2,0%, в преработващата промишленост - с 1,4%, а при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ се наблюдава спад с 1,6%.

Индексът на цените на производител само на вътрешния пазар в България през трети месец на настоящата година остава непроменен на месечна база и нараства с 4,1% на годишна база (спрямо март 2018-а).

Индексът на цените на производител на международния пазар пък се покачва с 1,8% на месечна и с цели 5,5% спрямо март 2018-а година.

По-рано този месец НСИ оповести доклад, отчитащ рязко ускоряване на потребителската инфлация през март на годишна база до 3,6% от 3,2% през февруари 2019-а година. Днешните поредни високи данни за производствените цени изглеждат като предпоставка за по-нататъшно повишаване на потребителската инфлация през следващите месеци, което може да застраши перспективите за влизане на България в ERM II. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 3
s3
преди 5 години
Това не е лоша новина, напротив. Нали все пак се стремим към една устойчива и растяща инфлация, за да може да се стимулира икономикатва и икономическото мислене на резидентите? Както се казва, колкото повече, толкова повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
melon
преди 5 години
При злонамерено и некадърно управление, толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още