IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 30 април

08:10 | 30.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Борисов ще преговаря със САЩ за доставка на природен газ

В. Сега

България ще води преговори със Съединените щати за доставка на американски природен газ, предава БНР. Това е съобщил пред журналисти премиерът Бойко Борисов. По думите му страната ни може да се възползва от държавните дотации, които Вашингтон дава и това да се случи в рамките на сътрудничеството ни в НАТО. 

На директен въпрос дали преговорите за американски газ и изтребителите Ф-16 са обвързани, Борисов помоли журналистите да не му слагат думи в устата и уточни, че реални разговори все още не са започнали.

София си е поръчала и безумно скъпи "мебели" за центъра

В. Сега

Столичната община е развързала щедро кесията за закупуването на градски мебели при течащия ремонт на центъра. Какво и откъде да се купува, до голяма степен е било предрешено още на ниво проект, като цените при някои артикули сериозно надхвърлят пазарните. Така за едно кошче за боклук столицата ще плати симпатичната цена от 1000 лв., а монолитна градска пейка от гранит ще струва на столичани 10 000 лв.

Това показа проверка на "Сега" на базата на публично наличната информация за течащия ремонт в централни градски зони. В момента с пари от ЕС се работи по две градски зони. "Джи Пи Груп“ отговаря за обновлението на участъци от ул. „Цар Шишман“, „6- ти септември“, „Солунска“ и „Граф Игнатиев“ (20 113 417  лв. без ДДС) , а "ПСТ Груп" ремонтира пл. "Александър Невски", пл. "Народно събрание", градинките при университета, "Св. София" и "Кристал" (17 888 814 лв. без ДДС).

Машинният вот на изборите е пред провал

В. Сега

Пореден тежък скандал заплашва машинното гласуване за предстоящите европейски избори. За вота ще са необходими 3000 устройства. Изборът на „Сиела Норма“ за доставчик предизвика обвинения за нагласена обществена поръчка и доведе до съдебно обжалване.

Това, наред с малкото оставащо време до изборите, отново поставя под съмнение способността на Централната избирателна комисия да организира машинния вот.  Кандидати да доставят техниката бяха „Сиела Норма“, „ЛЕКС.БГ“ и „Български машини за гласуване“ ЕООД. ЦИК обаче отстрани „ЛЕКС.БГ“, тъй като офертата му надвишава прогнозната стойност на обществената поръчка от 7.5 млн. лв. с ДДС. „Български машини за гласуване“ също беше порязана - според ЦИК устройствата й не отговаряли на техническите изисквания.

Лондон планира скок в таксите за студенти от ЕС след Брекзит

В. Сега

Британското правителство планира да промени цената на обучение в британски университети за граждани на ЕС след Брекзит, съобщи в. „Файненшъл таймс“, цитиран от БГНЕС.

Тереза Мей иска да повиши цената на образованието за тях и да направи тарифите подобни на това, което плащат студентите от трети страни. Критиците на тази инициатива твърдят, че това ще подкопае конкурентоспособността на Обединеното кралство.

Вестникът пише, че министерството на финансите вече е изразило загриженост, вярвайки, че поради тази инициатива, притокът на талантливи млади хора в страната ще намалее. От „Файнешъл таймс“ също така научили, че според вътрешните оценки на правителството тази стъпка може да намали броя на студентите от страните от ЕС с две трети.

Без лиценз била фирмата собственик на буса, катастрофирал с българи в Румъния

В. 24 часа

Българи пострадаха при инцидент с бус в Румъния. Инцидентът е станал на магистрала в близост до Тимишоара. В буса са били 10 българи. На 8 от пострадалите е оказана помощ на място, обясниха от Външно министерство. Двама са откарани в болница, но без опасност за живота или сериозни контузии. Те трябва да бъдат изписани утре, съобщи bTV.

Фирмата превозвач е от Тръговище. Управителят на фирмата обясни, че 8-те души вече са върнати в страната. Той не даде подробности накъде са пътували, колко са били водачите, както и спазени ли са всички изисквания.

В София жилищата са най-достъпни от 2008 г.

В. 24 часа

Показателят “достъпност на жилищата” в края на 2018 и началото на 2019 г. е достигнал най-доброто си ниво от 2008 г. насам, се твърди в анализ на “Бългериън Пропертис”, посветен на имотния пазар в столицата.

Коефициентът е паднал вече до ниво 1,34, което е много по-ниско от достигнатите през последните години 1,45 - 1,47. Цифрата показва колко средни месечни заплати, получавани в столицата, са нужни за покупката на един квадратен метър жилищна площ. През 2008 г. например коефициентът е бил 3,5, а по-късно започна постепенно да намалява.

София отпуска 7млн. лв. за контрол на ремонти

В. Труд

Близо 7 млн. лв. ще струва строителният надзор на пътни ремонти в цяла София. Столичната община е пуснала обществена поръчка а 48 месеца на прогнозна стойност 6,6 млн. лв. без ДДС. Търси се изпълнител, който да контролира подготовката на строителството, количествата, качеството и съответствието на изпълняваните строително монтажни работи и влаганите материали за осъществяването на текущ ремонт и поддържане на уличната мрежа и пътните съоръжения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още