Хранителни продукти с липсваща информация върху етикета. Това са най-честите нарушения в търговската мрежа в Русе, които са засекли до момента инспекторите от Областната дирекция по безопасност на храните, съобщи БНТ. Преди Великден и Гергьовден те следят за качеството на агнешкото, яйцата и козунаците.
На много места инспекторите открили липса на информация на български език, или пък етикетировката на български се разминава с тази на производителя от друга държава, обясни д-р Горан Георгиев от Областната дирекция.
„Пропускат се обикновено съставки, обявяване на алергени, регистрационният номер на производителя“, обясни той.
За да знае потребителят какъв е произходът, върху агнешкото или ярешкото месо тази година се поставя синя или червена маркировка. Ако е от България, печатът е син.
„Проследяваме температурата на съхранение. Потребителят може да види цвета на месото – той трябва да е светло червен до керемидено кафяв“, казва д-р Мария Ботева.
Печатът върху яйцата гарантира, че са качествени, уверяват инспекторите и съветват да не се купува от улични търговци.
А самите потребители предпочитат да обиколят няколко магазина, докато открият най-доброто за трапезата си.
Междувременно български фермери се опасяват от нарушения в продажбите на агнешко месо в големите търговски вериги, съобщи NOVA.
От овцевъдната и козевъдна организация имат съмнения за печатите и дадоха за пример македонско месо, което се продава в българската търговска мрежа, според българските фермери – на нереално по-ниска цена. „Има някакво подобие на печат. Подали сме сигнал“, заяви Симеон Караколев.
Инспекторите от Агенцията по храните действително откриват обект, където се продава агнешко с нечетлив печат. „Там, където установим нечетлив печат, го възбраняваме”, заяви д-р Станимир Спасов.