IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 17 април

08:08 | 17.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

ЧЕЗ ще преговаря само с "Еврохолд" за активите си в България

В. Сега

Ръководството на ЧЕЗ е взело решение да преговаря само с финансова група "Еврохолд" за продажбата на активите си в България, съобщи чешкото издание "Лидове новини", цитирано от бтв. Това означава, че индийската енергийна компания "Индия Пауър" излиза от преговорите. Преди дни чешката компания прекрати и договора си с "Инерком", след като компанията на Гинка Въбракова не получи разрешение от КЗК за придобиване на активите на ЧЕЗ в България, припомня бтв.

От статията в "Лидове новини" не става ясно каква е офертата на българската финансова група "Еврохолд", но според източници на вестника, тя била по-добра от тази на "Индия Пауър". Сумата, предложена от "Инерком", беше 355 млн. евро. 

Партии са спестили над 40 млн. лв. от субсидии

В. Сега

Партиите продължават да просперират на гърба на данъкоплатците, получавайки от бюджета повече пари, отколкото са им нужни. Над 40 милиона лева общо са спестили парламентарно представените партии. Това се вижда от отчетите им пред Сметната палата за 2018 г., които бяха публикувани вчера. Най-богата е ГЕРБ, следвана от БСП.

По закон хазната плаща всяка година на партиите в Народното събрание по 11 лева за всеки получен глас на изборите. Размерът на парите бе запазен и за тази година, въпреки че ГЕРБ периодично се обяви за тяхното намаляване и въпреки че с референдум българските граждани решиха, че субсидията трябва да е 1 лев на спечелен глас. 

Бизнесът дава на съд наредбата за касовите апарати

В. Сега

Протестът на бизнеса срещу новите изисквания към касовите апарати и софтуера, с който се управляват продажбите, навлиза в нова фаза. Българската стопанска камара (БСК) обяви, че организира завеждане на съдебен иск срещу прословутата Наредба Н-18 на Министерството на финансите, позната като "наредбата за касовите апарати".

Бизнес организацията публикува на сайта си във вторник призив към всеки, който желае, да се присъедини към инициативата за оспорване пред Върховния административен съд (ВАС) на новите изисквания за регистриране на продажбите. До момента подкрепата си са дали Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер, Българската асоциация на заведенията, Браншовият съюз за стопанска инициатива в транспорта и над 60 търговски дружества.

Живеем средно с 501 лв. на месец

В. Труд

Българите живеят средно с 501 лв. на месец, сочат данните на НСИ. Сумата е доста малка, като се има предвид, че средната заплата надмина 1200 лв. Но ако в семейството има малко дете, пенсионер или безработен доходите на човек падат значително.

За 2018 г. средният годишен доход на човек е 6013 лв. като нараства със 7,6%, обявиха от НСИ. За последните 10 години (2009-2018 г.) средният доход на човек се е увеличил с 60%. Но като се вземе предвид инфлацията за 10- годишния период реалното увеличение на доходите е с 32,5%.

Търсят нови шефове на 20 софийски болници

В. 24 часа

Конкурси за нови директори на 20 общински лечебни заведения в София ще обяви Столичният общински съвет.

През юни и юли изтичат 3- годишните договори на сегашните ръководства, които бяха избрани с конкурси през 2016 г.

Нови директори ще се търсят за всички четири общински болници - “Първа МБАЛ - София”, “Втора МБАЛ - София”, “Четвърта МБАЛ - София” и “Пета МБАЛ - София”. Изискванията към кандидатите са да са магистри по медицина, да имат квалификация по здравен мениджмънт или да са магистри по икономика и управление. Те трябва да имат поне 5 години стаж като лекари и да не са осъждани.

Промяна: Жалба при отчуждаване да не спира големи проекти

В. 24 часа

Жалба при отчуждаване на имот да не спира големи проекти. Това предвиждат промени в Закона за държавната собственост, внесени в парламента във вторник от председателя на регионалната комисия Искрен Веселинов и зам.- шефа Александър Ненков, както и техни колеги от ГЕРБ и “Обединени патриоти”.

Текстовете предвиждат в 7-дневен срок от постъпване на искане за отчуждаване на закрито заседание съдът да може да разпореди предварително изпълнение. Искането трябва да е от орган, издал акт за отчуждаване или от инвеститор. Сега срокът е един месец. “Съкращаването на сроковете, пряко свързани с отчуждителните производства на имоти - частна собственост, е с оглед максималното ускоряване процеса по изграждането на значими национални обекти”, посочват вносителите на законопроекта като мотив.

5 години банкова гаранция за добив на подземни богатства

В. Монитор

Концесии за проучване на залежи и добив на подземни богатства ще се дават само на фирми със стабилни финансови и технически възможности, като един от начините за доказването ще е 5-годишна банкова гаранция. Това предвиждат предложените за обществено обсъждане промени изменение и допълнение на Закона за подземните богатства, сочи справка в сайта Strategy.bg.

Изисква се финансовите възможности на кандидата да осигуряват наличието на ресурс, необходим за извършването на дейностите по концесията за не по-малко от 5 години от влизането в сила на договора за концесия. Техническите възможности на кандидата трябва да осигуряват наличието на активи, необходими за изпълнение на дейностите по разрешението или концесията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още