Фермерите от планинските райони ще могат да ползват етикета „планински продукт“, но ако бъдат вписани в специален регистър. Това предвижда наредба на агроминистерството, предложена за обществено обсъждане.
Възможността за въвеждането на този етикет е предвидена в Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на ЕС. Това е незадължителен термин за качество, пояснява зам.-министърът на земеделието доц. Янко Иванов в мотивите.
Млякото, медът и яйцата с етикет „планински продукт“ трябва да са от планински райони. При производството на месо животните трябва да бъдат отглеждани в планините и да прекарат най-малко последните две трети от живота си там. Поне половината фуражи за тези животни трябва да са от планински район.
Терминът „планински продукт“ може да се използва и при директни доставки на непреработени животински продукти по Наредба 26.
За получаване на удостоверение за качество „планински продукт“ стопаните ще подават заявление до регионалните звена на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и след получаването му ще бъдат вписани в публичен регистър, който ще се поддържа на страницата на земеделското министерство.
Ако някой ползва такъв етикет, без да отговаря на условията, глобата е от 1000 лв. до 5000 лв.