IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 30 март

09:10 | 30.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Лошите условия в затворите струват все по-скъпо на данъкоплатците

В. Сега

В последните две години в пъти са се увеличили обезщетенията на затворници и арестанти, осъдили държавата заради условията в местата за лишаване от свобода. Това показват данните на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) за изплатени суми, предоставена на "Сега" по закона за достъп до информация.

Докато за 2013 г. са присъдени общо 7312 лв. обезщетения, през 2017 г. и 2018 г. сметката вече набъбва на съответно над 128 хил. лв. и 120 хил. лв. За периода от 2013 г. до края на 2018 г. сумата е общо 338 027 лв. В справката влизат само платени обезщетения след решения на националните съдилища. Не е ясно колко от обезщетенията не са изплатени. Отделно срещу държавата има и дела в Страсбург по темата, но от Министерството на правосъдието не предоставиха данни за тях, а препратиха топката в полето на ГДИН, където такава информация няма.

Най-сериозните обезщетения са платени заради затворите във Варна и Бургас, показват данните. Обратна е ситуацията с местата за лишаване от свобода в Пловдив и Сливен, където има години без присъдени обезщетения.

Е-сривове забавиха фирмените отчети на „спящите фирми“

В. Монитор

Сривове в електронните системи на държавни учреждения забавиха подаването на задължителната годишна декларация за липса на дейност в последния ден от изтичането на срока. За да се избегнат опашките пред Агенцията по вписванията и Националния статистически институт от институциите зовяха търговците да не се редят, а с електронни подписи да внасят документите си.

Проблемите с онлайн обслужването на институциите обаче започнаха още в сряда, когато системата „Бизнес статистика“ на Националния статистически институт (НСИ) блокира за няколко часа. Сагата продължи и на следващия ден, когато преди обяд тя не бе достъпна отново. Според счетоводители обаче този период на затворените врати е продължил много повече.

30 000 с ваучери за образование

В. Монитор

30 хиляди работещи ще могат да подобрят квалификацията си чрез проекта „Ваучери за заети лица", съобщават от Агенцията по заетостта. Заявленията започват да се приемат от 1 април в бюрата по труда в цялата страна.

С проекта се цели предоставяне на възможност заетите лица да получат нови умения или да разширят знанията си. Подобряването на професионалната квалификация е съобразено с нуждите на бизнеса. От началото на първия прием до момента броят на издадените ваучери е 24 765. Повече от половината са били за преминаване през курсове за професионални обучения.

БНБ затяга още кредитирането от април 2020 г.

В. 24 часа

От 1 април 2020 г. всяка банка ще отделя по 1% от капитала си като гаранция по рискови заеми, реши управителният съвет на БНБ в петък.

До края на третото тримесечие на т.г. размерът на гаранцията остава 0% и ще е 0,5% за първите три месеца на 2020 г. Според експертите на Димитър Радев кредитирането, особено за домакинствата, продължава да расте с високи темпове. Факторите, които могат да провокират ръст на необслужваните заеми, са бъдещ спад на икономическата активност и/или нарастването на лихвените проценти, мотивират се от БНБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още