IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дипломат: Интересите на Русия съвпадат с желанията на българския народ за освобождение

Руската империя не е искала Одрин да бъде част от българската държава, посочи проф. Петър Куцаров, автор на книгата "България в руските секретни архиви"

16:23 | 05.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Русия води война с Османската империя, тъй като страната е унижена след края на Кримската война през 1856 г. Интересите на Русия съвпадат с желанията на българския народ за освобождение. Това напомни проф. Петър Куцаров, бивш дипломат, автор на книгата "България в руските секретни архиви", в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Идването на власт на Батенберг и Фердинанд наклоняват везните към западното влияние, но няма икономическо влияние. Западните държави като Австро-Унгария и Германия са изнасяли стоки, на които са слагали образите на граф Игнатиев и Скобелев, и са ги продавали на руснаци", информира той.

Куцаров разказа, че граф Игнатиев впоследствие споделя, че е позорно, че сами разрушават изграденото с кръвта на руски войници.

“В България остават 3500 руски офицери след Освобождението, обясни той. – Те са получавали 2-3 пъти по-високи заплати от българския бюджет, което поражда недоволство сред българските офицери."

По думите му най-голямото противоречие между България и Русия се появява през 1882 г., когато се изграждат жп линии.

"Русия иска линията да преминава от Свищов през Балкана към Гърция или Македония, докато българите желаят линията да стига до Белград".

Той коментира, че Руската империя е искала Одрин да не бъде част от българската държава заради големия ѝ стремеж да завладее Проливите.

Очаквайте видео материал с целия разговор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още