Темата за ролята на технологичните иновации за усъвършенстване на доставката на храни в световен мащаб беше изнесена на икономическия форум в Давос в доклад. Как се прилагат върховите иновации в тази област - това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria Галина Пейчева - Митева, заместник-председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ).
"Агросекторът изостава в приложението на иновациите спрямо другите икономически отрасли“, каза тя в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.
Във въпросния доклад се посочват 12 приложения на цифровизацията и технологиите, които могат да повлияят значително върху хранителните системи до 2030 г.
Тя даде за пример търсенето на алтернативни източници на протеини, прилагането на технологии за анализ на храната и промяна при сроковете на годност с цел намаляване на отпадъка, както и развитие на нутригенетика за персонално хранене.