IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Експерт: Бизнесът в България използва предимно неквалифицирана работна ръка

Българската икономика продължава да стои в застой, смята проф. Гарабед Минасян от БАН

11:48 | 02.02.19 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Бизнесът в България до голяма степен използва неквалифицирана и нископлатена работна ръка, което създава впечатление за липса на кадри в страната, заяви Гарабед Минасян от Икономическия институт към БАН, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

"Ако говорим за икономическия цикъл в Европа и света, това е един въпрос, който се различава от случващото се у нас“, смята експертът.

По неговите думи кризата от 2008 г. е тръгнала от САЩ и е засегнала развитите страни.

„Винаги трябва да търсим причините ендогенно“, подчерта той, като добави: Глобалните взаимоотношения не е задължително да повлияят на развитието на по-малките икономики. Не мисля, че сме изживели положителен цикъл, който да се обърне".

„Ние не се движим в джунгла, където да проправяме пътищата и да осигуряваме движение с относителни бавни темпове“, изтъкна Минасян.

Според него в страната ни е изразен елементът на повторение.

„Сегашната ситуация в България е сходна с втората половина на 80-те години на миналия век. Тогава също нямахме застой, но развитието бе прекалено малко спрямо това на останалите държави", посочи той.

Минасян коментира факта, че брутният вътрешен продукт на Румъния е с една трета по-голям от българския, а спадът в икономиката ѝ след 2008 г. е бил по-голям от този на България.

„Това означава, че ние продължаваме да бележим застой. Средно около една трета от нашите брутни вътрешни инвестиции са насочени навън. Това е изтичане на капитал. То е в три вида – в преки инвестиции в чужбина, портфейлни инвестиции също. Българските инвестиции си струва да бъде насочени в чужбина, ако имат по-висока от вложената възвръщаемост. За последните 3-4 години у нас на глава от населението имаме два пъти повече износ на капитал, отколкото има в Румъния", подчерта специалистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 0
orchis
преди 5 години
Цялата статия май в писана с лек махмурлук. Бая разхвърляни и доста странни твърдения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 2
Sandy
преди 5 години
Бизнесът в България е престъпен. Произвеждат млечни продукти без мляко, пълни с палмово масло и химикали, в най - добрия случай сухо мляко на прах произведено в района на Чернобил. Скорошно признание на човек, който е работил в 3-те най големи свинеферми в България разкри, че свинете ги хранят изключително само с брашно от умрели животни. Производители - убийци, това са бизнесмените в България. Ненапразно статистически българите сме на челните места по заболеваемост и смъртност не само в ЕС, но и в света. Корумпираните ни политици - лобисти, също участват в тази смъртоносна схема, те са част от нея. ГЕРБ са българоубийци, които един ден историята ще осъди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Biso
преди 5 години
Или човека не се е изразил правилно или статията е некоректно написана.Според мен би било правилно да се каже, че БВП на глава от населението в Румъния е с една трета (35%) по-високо в сравнение с България (2017 г.).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
Biso
преди 5 години
"Минасян коментира факта, че брутният вътрешен продукт на Румъния е с една трета по-голям от българския,"Защо не коментира в тази връзка и че Румъния има около 22 милиона население (2010 г.). На фона на три пъти по-голямо население, БВП вече не изглежда толкова голям в сравнение с нашия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още