IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 25 януари

08:24 | 25.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В. Монитор

Стокообменът ни с Германия достигна 8 млрд. евро

Рекордната сума от 8 млрд. евро достигна стокообменът ни с Германия. Това каза президентът на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) Тим Курт по време на празнична церемония за връчване на Награда на Германската икономика 2018.

Немският пазар е един от основните за разпространение на български стоки и продукти, а немските компании са главен партньор на родните предприятия. Доказателство за добрите взаимоотношения е реализираният рекорден стокообмен между страните. „Много компании избраха България за инвестиции и бизнес, а това ни радва много”, коментира шефът на ГБИТК Тим Курт. Думите му бяха подкрепени и от заместник-премиера на България Томислав Дончев, според когото Германия е приоритетен пазар и дестинация за България.

Имаме 2 месеца да защитим киселото ни мляко

Остават 2 месеца, в които можем да защитим наименованието на българското кисело мляко. Това става ясно от изпратено от писмо на ЕК мотивирано становище във връзка с нейния Закон за марките и географските означения от 1 септември 1999 г. От 2008 г. насам България поддържа национален регистър на географските означения за селскостопански продукти и храни.

От Брюксел смятат, че националната закрила на географските означения не е съвместима с правото на ЕС относно схемите за качество на селскостопанските продукти и храни. България е трябвало да сложи край на тази национална система за регистрация от датата на присъединяване към ЕС през 2007 г. и е можела да защитава съществуващите национални географски означения само за срок от 12 месеца след датата на присъединяване, ако през този ограничен период е било подадено заявление на ниво ЕС. Страната ни разполага с два месеца, за да отговори на доводите, изложени от комисията. В противен случай ЕК може да реши да сезира Съда на ЕС.

ЧЕЗ с нови работници след европроект

ЧЕЗ Разпределение България” нае нови работници след като приключи дейности по проекта “Подобряване качеството на предоставяните услуги чрез разкриване на ново работни места и професионално обучение в “ЧЕЗ Разпределение България” АД”.

Програмата започна през 2017 година като даде възможност на 14 служители да намерят постоянна работа. “Искахме да дадем на хората повече възможности - радвам се, че успяхме да покажем предимствата и бъдещето на една такава професия”, коментира главният оперативен директор на дружеството Виктор Станчев. Участвалите 14 души били разпределени на две - 8 души в поддръжка на мрежата, с което се доставя електроенергия на потребителите, и 6 в отчет на енергията. “Това са важни процеси не само в сферата на енергетиката, но и в областта на обществените услуги”, допълни Станчев.

В 24. часа

Караниколов ще се срещне с търговци и превозвачи на горива утре

Министърът на икономиката Емил Караниколов ще проведе утре работна среща с представители на Национално сдружение на търговците и превозвачите на горива (НСТПГ), съобщава пресцентърът на министерството, цитиран от БТА.

Министерството на икономиката е изпратило писма с покана за разговор по текстовете на Закона до всички заинтересовани страни, пише в съобщението.

КРИБ и АИКБ: Подкрепяме отлагането на закона за горивата

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) изпратиха до медиите декларация, в която се казва:

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Асоциацията на индустриалния капитал в България недвусмислено заявяват своята позиция в подкрепа на внесения законопроект за изменение на Закона за административното регулира на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, внесен в Народното събрание от Министерския съвет на 10 януари 2019 г.

В. Сега

Край на живописната борова гора край Арапя

Ако сте слизали на юг по българското Черно море и обичате почивката в палатка, забравете за най-живописната част от залива между къмпинг Арапя и Царево, съобщи Флагман. В момента върху носа на скалистия полуостров, в боровата гора на местността "Дядо-Ильова бахча", се вихри огромно по мащаби разкопаване и прокарване на подземни комуникации. Изливат се бетонови основи на къщи. Строи се ваканционно селище. Изсечени са поне сто дървета, тежка техника е заорала десетки декари. Мястото е заприличало на лунен пейзаж. Работниците и машините са на "Северни води"АД, с адрес в Бургас, жк "Братя Миладинови", бл.38. Възложител е друга бургаска фирма "Арапя Билд" ЕООД, регистрирана на бул."Хр.Ботев" 93.

Близо 90 млн. лв. от парите за наука отиват за тръби и за машини

Близо 90 млн. лв. от европейската програма "Наука" ще бъдат дадени за изграждането на газовата връзка с Гърция. С част от сумата фирмите ще могат да си купят нови машини или да инвестират в иновации. Това става ясно от промени в програма "Конкурентоспособност", които са били одобрени от ЕК в края на миналата година, но все още не е ясно как точно ще бъдат разпределени.

Парите се прехвърлят от програма "Наука" към програмата за бизнеса принудително, за да не бъдат изгубени. И към момента усвояването по програмата към просветното министерство не върви добре - платени са едва 22.5% от общо планираните 1.3 млрд. лв.

Прехвърлянето на парите стана през есента на миналата година с правителствено решение. Сумата от 102 млн. лева (с националното съфинансиране) беше предвидена за създаването на регионални научни центрове по програма "Наука". Парите трябваше да отидат при регионални университети и структури на БАН и Селскостопанската академия. Вместо това обаче част от тях ще бъдат похарчени за инфраструктурен проект - газовата връзка с Гърция.

В. Стандарт

КФН ще извършва стрес тестове на пенсионните фондове

Комисията за финансов надзор ще извършва стрес тестове на дружествата за допълнителното пенсионно осигуряване, реши окончателно Народното събрание с гласуваните промени в Кодекса за социално осигуряване.

Парламентът въведе изискване за осъществяване на надзор, основан на риска, както и извършването на стрес-тестове за оптимално разпределение на надзорните ресурси и на временно установяване на потенциални проблеми при допълнителното пенсионно осигуряване. С промените се регламентира и прехвърлянето на допълнителното доброволно осигуряване, уговорено с колективен трудов договор между предприятието, служителя и синдиката от един в друг фонд, като вече ще могат да бъдат правени прехвърляния и от и към чуждестранни институции за професионално пенсионно осигуряване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:21 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още